Erişilebilirlik

29 Haziran Amerikan Basınından Özetleri


USA Today göçmenlik reformu tartışmasının ekonomik durgunluğun gölgesinde kaldığını belirtiyor. Gazete, kriz nedeniyle, Amerika’ya giren kaçak işçi sayısının da azaldığını kaydediyor ve şöyle diyor:

"Göçmenlik reformu konusu, gündemin alt sıralarına düşse de yaşanan durgunluk, kaçak işçi sorununun çözümüne ilişkin bazı ipuçları sunuyor. Sorunun sadece yasal önlemleri hayata geçirerek çözülemeyeceği ortada. Ülkeye giren kaçak işçi sayısı azalsa da, mevcut kaçak işçiler Amerika’dan ayrılmıyor. 2008’de, Amerika’da hala 12 milyon kaçak işçi vardı. Bu insanların vatandaşlık hakkı kazanmasının yolu açılmalıdır. Ekonominin düzeltilmesi, sağlık reformu ve enerji gibi konular Obama’nın önceliklerini oluşturuyor. Ancak ekonominin düzelmesiyle birlikte kaçak göç de artacak ve yeniden bir krize dönüşecektir."

New York Times bazı eyaletlerin tasarruf amacıyla cezaevlerindeki öğün sayısını azaltma kararını eleştiriyor. Gazete, yeterli beslenmenin, medeni bir ceza sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguluyor ve şöyle diyor:

"Eğer eyaletler ve yerel yönetimler tasarruf yapmak istiyorsa, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sayısını azaltmalıdır. Amerika’nın nüfusu, dünya nüfusunun % 5’inden az. Buna karşılık dünyadaki tutuklu ve hükümlülerin neredeyse dörtte biri Amerika’da bulunuyor. Bu tutukluların büyük bir kısmı şiddet içermeyen suçlardan cezaevinde yatıyor. Oysa bu tür suçlara yönelik daha yapıcı ve daha az maliyetli ceza yöntemleri bulunabilir. Eğer hükümetler, mahkûmları cezaevine atmaya karar veriyorsa, onlara yeterli gıda da sağlamak zorundadır."

Los Angeles Times sağlık harcamalarının azaltılması için mevcut sağlık sigortası anlayışının değişmesi gerektiğini kaydediyor. Gazete, gereksiz harcamaları teşvik eden bugünkü sistem yerine, tedavi sonucuna odaklı bir yaklaşımı savunuyor ve şöyle diyor:

"İnsanların öncelikli amacı, en ucuz sağlık hizmetini almaktan çok, en iyi sağlık hizmetini almaktır. Ancak bu gerçeğe rağmen, sağlık kuruluşlarının ne ölçüde kaliteli hizmet sunduğunu belirleyen çok fazla standart yok. Bu konuda görev, sigorta şirketlerine değil, sağlık kuruluşlarına düşüyor. Bu kuruluşlar, verdikleri hizmetin ekonomik kriterlere göre değil, tıbbi kriterlere göre ölçülmesinin yollarını bulmak zorundadır."

Washington Post Yahoo, Google ve Microsoft gibi firmaların Çin hükümetinin interneti sansürleme çabasına katılmasını eleştiriyor. Gazete, yazılım firmalarını sansüre karşı direnmeye çağırıyor ve şöyle diyor:

"Yazılım firmaları Çin’de sansüre karşı direnişe destek vermelidir. Eğer Çin hükümetinin amacı gerçekten de söylediği gibi pornografik sitelere ulaşılmasını önlemekse, buna yönelik daha iyi alternatifler sunulabilir. Ancak cinsel sağlıkla ilgili sitelere ulaşılmasını önlemek hem yanlış hem de tehlikelidir. Ayrıca Çin hükümetinin özgürlük isteyenleri cezalandırmasına yardımcı olmak, affedilemez bir suçtur. Elbette Çin hükümetinin hatalarını düzeltmek, yazılım firmalarının işi değil. Ancak bu firmalar Çin’le iş yapmayı tercih ediyorlarsa, Çin halkına da hizmet etmelidirler."

XS
SM
MD
LG