Erişilebilirlik

Babacan: 'Türkiye Hızla Toparlanacak'


Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Paris’de düzelnelenen OECD Bakanlar Konseyi toplantısında krizden çıkış için Türkiye’nin izleyeceği yöntemleri anlattı. Krizin dünyaya 2. Dünya Savaşı’ndan daha büyük zarar verdiğini belirten Bakan Babacan, OECD’nin “Türkiye yüzde 6 oranında küçülecek” tespitine rağmen en hızlı toparlanacak ülkelerden birisi olduğunu söyledi. Babacan, IMF ile görüşmelerin de sürdüğünü, iki senaryoya hazırlıklı olarak görüşmelerini devam ettirdiklerini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, OECD'nin yılda bir defa gerçekleştirdiği en önemli zirvelerinden Bakanlar Konseyi'nde, OECD'ye üye ülkelerin ekonomiden sorumlu bakanlarıyla krizden çıkış için atılması gereken adımları tartıştı. Babacan’a toplantıda, Merkez Bankası, Dışişleri Bakanlığı, Devlet Planama Teşkilatı ile Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı bürokratları eşlik etti. Toplantının ardından gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Bakan Babacan, toplantıda üye ülkelerin ekonomik tablosunun masaya yatırıldığını ve krizden çıkış yöntemlerinin tartışıldığını anlattı.

Toplantının ana gündem maddesi olan krizden çıkış politikaları başlığı altında üç bakandan birisi olarak ilk sözü alan Babacan, krizin etkilerinin hafifletilebilmesi için ülkelerin aktif ancak ihtiyatlı politikalar uygulamasının önemini vurguladığını söyledi. Babacan, risk alınması ancak maceradan da kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Babacan’ın temasları Türkiye ekonomisinin yüzde 6 küçüleceğini gösteren OECD raporunun gölgesinde geçti. Ali Babacan, kriz nedeniyle verilerin çok değişken olduğunu, bu nedğnle de OECD’nin Türkiye tahminkerinin Dünya Bankası ve IMF’nin tahminlerinden daha karamsar olduğunu söyledi. Türkiye'nin, krizden en hızlı toparlanarak çıkacak ülkelerden biri olarak gösterildiğini öne sürdü. Türkiye’nin OECD raporunda bankalarına müdahale eden ülkeler arasında en altta olduğunu belirten Babacan 2002 yılında özellikle bankacılık sektöründe gerçekleştirilen yapısal reformlar sayesinde Türkiye’nin krizi güçlü karşıladığını ifade etti.

Babacan bütçe açıklarının kapatılması için orta vadeli bir plan hazırladıklarını anlatan Babacan, kamu maliyesi alanında somut öneriler ve hedefler içeren orta vadeli planı Temmuz açıklayacaklarını bildirdi. Uluslararası Para Fonu IMF ile görüşmelere ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, hükümetin IMF ile görüşmeleri iki ihtimale hazırlıklı olarak sürdürdüğünü söyledi.

Haberin tümünü sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG