Erişilebilirlik

OECD: '2010'da Ilımlı Ekonomik Büyüme Bekliyor'


Ekonomikİşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD dünya ekonomisiyle ilgili beklentiler içeren bir rapor yayınladı. Merkezi Paris’teki örgüt, 2010 yılında ılımlı bir ekonomik büyüme kaydedileceği öngörüsünde bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD’nin yeni raporu, 30 üye ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4 virgül 1 oranında küçüleceği tahmininde bulunuyor. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, raporu açıklarken ticaret hacminin yüzde 16 azalacağını 2007’ye oranlagelecek yıl 25 milyon kişinin daha işsiz kalacağını söyledi. Gurria, “en kötü günlerin geride kaldığını düşünüyoruz,“ dedi.

Gurria’ya göre, OECD’ye üye ülkelerde ekonomik faaliyetler İkinci Dünya Savaşı’ndan buyana en kötü şekilde dibe vurduktan sonra iyileşme beklentileri güçlendi. Son iki yıl içinde ilk kez OECD ekonomistleri iyileşme konusunda eskisi kadar karamsar değil. Daha önceki raporda ekonomilerin küçülme oranı 4 virgül 3 olarak tahmin edilmişti, OECD şimdi bu tahmini 4 virgül 1 olarak veriyor.

Dünya ekonomisinin yüzde 80’iyle ilgili tahminlerde bulunan OECD raporuna göre finans piyasalarındaki düzelme belirtileri ve ekonomik faaliyetlerin artması OECD ekonomistlerini umutlandırdı. OECD Genel Sekreteri düzelmenin yavaş olacağını ve üye ülkelerin ekonomilerinde yüzde sadece sıfır virgül 7’lik bir iyileşme beklediklerini bildirdi.

Üstelik bu iyileşme her ülkede farklı oranlarda olacak. Çin’de iyileşme başladı ancak Amerika’da gelecek yıl beklenen iyileşme oranı çok düşük ve işsizliğin yüzde 10’a tırmanması bekleniyor. OECD, Amerikan ekonomisinin bu yıl en az yüzde 2 oranında küçüleceğini tahmin ediyor. 2008’de ekonomide 1 virgül 1’lik büyüme kaydedilmişti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Türkiye'nin dış koşullardaki düzelme ve para politikasıyla mali politikadaki gevşemeye bağlı olarak 2010 yılında tekrar büyümeye geçmesini bekliyor. OECD’ye göre Türkiye bu yıl yüzde 5.9 daralacak,ancak 2010'da yüzde 2.6 büyüyecek.

Dünya Bankası'nın Türkiye’de bu yıl yüzde 5.5 daralma, 2010'da yüzde 1.5 büyüme ve 2011'de yüzde 3 büyüme olacağı tahmininde bulunmuştu. IMF de Türkiye'de bu yıl yüzde 5.1 düzeyinde daralma olacağını tahmin ediyor. Hükümetin bu yılki daralma beklentisi ise yüzde 3.6. OECD raporuna göre Türkiye’de işsizlik oranının bu yıl yüzde 15.4,gelecek yıl da yüzde 16.4 olması bekleniyor.

Rapordaki tahminlere bakılırsa, bu yıl Almanya yüzde 6.1, Fransa yüzde 3, İtalya yüzde 5.5 ve İngiltere yüzde 4.3 daralacak. Gelecek yıl ise, Almanya ve Fransa yüzde 0.2, İtalya yüzde 0.4 büyüyecek, İngiltere’de büyüme görülmeyecek. Raporda, işsizlik oranının bu yıl Almanya'da yüzde 8.7, Fransa'da yüzde 9.7, İtalya'da yüzde 8.4, İngiltere'deyse yüzde 8.2 olacağı tahmini yeralıyor.

XS
SM
MD
LG