Erişilebilirlik

Avrupa ve Amerika'da İran Muhalefetine Destek Gösterileri


İran’daki muhalefet yanlılarına destek amacıyla çok sayıda kişi, Avrupa ve Amerika’da gösteriler düzenledi. Batılı ülke liderleri de İran hükümetine, göstericilere karşı itidalli davranmaları çağrısında bulundu.

Aralarında İranlıların da bulunduğu yüzlerce gösterici, Almanya’nın başkenti Berlin’deki gösterilere katıldı. Göstericiler, 12 Haziran’daki seçimlere hile karıştırıldığı yolundaki iddiaların incelenmesini istedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran halkının yanında olduklarını söylerken, Tahran hükümetinden de barışçı gösterilere izin vermesini istedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te de göstericiler, İran büyükelçiliği önünde toplandı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İran’ın göstericilere uyguladığı tavrın, affedilemez olduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini krize barışçı bir yol bulmaları için İranlı liderlerden adım atmalarını istedi.

İspanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, seçimlerde hile yapıldığı iddialarının şeffaflıkla incelenmesi çağrısında bulundu.

Dün de (Cumartesi) Başkan Barack Obama, Tahran hükümetine kendi vatandaşlarına şiddet uygulamak ve adaletsiz davranmaktan kaçınması çağrısında bulunmuştu. Obama, bugün de İran’daki durumu dış politika danışmanlarıyla ele aldı.

Bugün ayrıca New York’ta, Birleşmiş Milletler binası önünde de İran muhalefetine destek gösterisi düzenlendi.
XS
SM
MD
LG