Erişilebilirlik

Hastalara Müzik Terapisi İlaç Gibi Geliyor


Cathy Maglaras müzik terapisti. Cathy, hasta ya da ölmekte olan kişileri rahatlatmak için müzik çalmakla eğitilmiş sayıları giderek artan uzmanlardan biri. Hayatını müziğe adayan Maglaras, “Çocukken piyano, keman ve flüt çaldım. Müzik aleti çalmak benim için duygularımı ifade etmenin bir yoluydu,” diyor.

Son iki yıldır Maglaras müzik yeteneğini özel bir amaç için kullanıyor. Hastaları ve ölmek üzere olanları rahatlatmak için müzik yapıyor. Maglaras “Bütün ilgimi hastalar üzerinde yoğunlaştırıyorum. Kalbim onlar için çarpıyor. İçimden gelen müziği tedavilerini daha etkili hale getirmek için kullanıyorum,” diyor.

Carolyn Bonnett Maglaras’ın Baltimore’daki Mercy Tıp Merkezi’nde müzik çaldığı kanser hastalarından biri. Bonnett “Cathy müzik yeteneğiyle donatılmış bir melek. Benim ve kendisini dinleyen diğer hastaların hayatına renk katıyor,” diyor.

Terapi amaçlı müzik sadece hastalar ya da ölmek üzere olanları hedeflemiyor. Maglaras’ın arpından çıkan sakin müzik yoğun bakım ünitesindeki yeni doğmuş bebekleri de rahatlatıyor.

Terashelle Blue yeni doğum yapmış. Blue “Bebekler için müzik çalmak çok güzel bir fikir. İçeri girdiğimde müziğin ne kadar rahatlatıcı olduğunu farkettim. Az kalsın uykuya dalacaktım. Çok sakinleştirici bir etkisi var,” diyor.

Maglaras müzik terapisti olabilmek için eğitimden geçmiş. Bu tür terapi yöntemi hastanelerde giderek yaygınlaşıyor. Maglaras “Bu yöntem sağlık için müzikten yararlanmada sadece bir başlangıç. Beden, zihin ve ruh birbirine derinden bağlı ve müzik akıl, zihin ve bedenin birleştiği en duygusal yanımıza hitap ediyor,” diyor.

XS
SM
MD
LG