Erişilebilirlik

ABD’de Domuz Gribine Karşı Yeni Önlemler


Domuz gribi dünya çapında yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü A-H1N1 virüsünün hızla yayılması nedeniyle 74 ülkede 29 bin kişinin domuz gribine yakalandığını, en az 141 kişinin de yaşamını yitirdiğini bildiriyor. Domuz gribi en çok Meksika’da can aldı ancak yeni domuz gribi vakalarının yarısından çoğu Amerika’da görüldü. İşte bu nedenle Amerika’da sağlık yetkilileri domuz gribine karşı yeni önlemler alıyor.

Amerika’da domuz gribine yol açan A-H1N1 virüsünün izlendiği merkezlerde yetkililer, topladıkları bilgileri ilgili makamlara iletiyor, durumun kötüleşmesi ve beklenmedik gelişmelerin baş göstermesi halinde olası senaryolara karşı planlar geliştiriyor. Federal hükümetin Nisan ayında domuz gribinin yayılması nedeniyle kamu sağlığını tehdit eden acil durum ilan etmesinden bu yana Washington’daki Sağlık Bakanlığı Strateji Merkezi, salgına karşı alınacak önlemleri denetliyor.

Son aylarda A-H1N1 virüsü her eyalete yayılarak yüzlerce kişinin hastalanmasına neden oldu. Başkan Obama, salgını kontrol altında tutmak için bilgi paylaşımının şart olduğunu söylüyor. Obama “En kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda bile domuz gribi salgınını kontrol altında tutabilmek için çalışıyoruz. Hükümet, salgını önlemek için işyerleri, bireyler ve özel sektörle işbirliği yapıyor,” diyor.

Sağlık Bakanlığı Strateji Merkezi’nde domuz gribi kriz masasını yöneten Tom Sizemore, kamu sağlığını tehdit eden her türlü acil duruma karşı hazırlık yaptıklarını, ancak kaynağı Meksika olan bir grip salgınının sürpriz olduğunu söylüyor. Tom Sizemore “Salgının denizaşırı ülkelerde başlamasını bekliyorduk ancak öyle olmadı. Yaptığımız planlar, gelecekte her türlü senaryoyla başa çıkmamızı sağlayacak,” diyor.

Domuz gribi salgınını önlemek için bazı okullar kapatılırken, grip belirtileri baş gösteren kişilerden işe gitmemeleri isteniyor. Meksika’ya seyahatlere konulan kısıtlamalarsa şimdilik kaldırıldı. Doktorlar, yeni vakaları hızla tespit ederek hastalığın nasıl yayıldığını izliyor. Şu anki domuz gribi türünün, daha önce korkulduğundan daha az öldürücü olduğu ve alınan önlemlerin aşırıya kaçtığı yolunda eleştiriler var. Sizemore bu görüşe katılmıyor. Yetkili, ölüm vakalarının önüne geçmek için hızlı davranmak gerektiğini savunuyor. Sizemore “Kimse, gece başını yastığına koyduğunda, ‘Başkaları tarafından eleştirileceğim diye yeterli önlemleri almadım, şimdi de benim yüzümden insanlar ölmeye başladı’ demek istemez,” diyor.

Kuş, domuz ve insan griplerinin bir karışımı olan yeni grip türüne insanlarda bağışıklık olmaması, dünyanın dört bir yanında kaygıların artmasına neden oluyor. Yeni vakaların artması üzerine Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribinin küresel salgın boyutuna eriştiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Strateji Merkezi’ndeyse Tom Sizemore, A-H1N1 virüsünün Şili, Brezilya ve Peru gibi Latin Amerika ülkelerinde yayılmasını sürekli izlediklerini söylüyor. Bu ülkelerde mevsim nedeniyle grip vakalarının artmasından kaygı duyuluyor. Sizemore “Bu ülkelerde kış mevsimi yaşanıyor. Mevsimsel gribin yanısıra bir de domuz gribiyle başa çıkmak zorunda kalabilirler. H1N1 virüsünün mutasyona uğraması ve durumun ciddileşmesi mümkün. Böyle bir olasılığa karşı tetikteyiz,” diyor.

Bu arada araştırmacılar aşı üretmek için son hızla çalışıyor. Ancak aşının altı aydan önce hazır olması beklenmiyor. Dünya Sağlık Örgütü, hazır olduğu zaman, aşının önce hangi ülkelere gönderileceğine karar verileceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG