Erişilebilirlik

Alman Üniversitelerinde Hükümet Aleyhtarı Protestolar


Almanya’da üniversitelerde kadro ve bütçe kısıtlamalarıyla ilgili sorunlar nedeniyle, onbinlerce öğrenci ve eğitimci bu günlerde boykot eylemleriyle hükümeti protesto ediyor.

Almanya’da üniversite öğrencileri arasında artan hoşnutsuzluk bu günlerde sokaklara yansıyor. İki yıl önce diploma sistemi ‘Bachelor’ ve ‘Master’ olarak değiştirilen Almanya’da, üniversitelerde en önemli sorun finansman ve bununla bağlantılı bilimsel araştırmalara ayrılan bütçelerdeki dengesizlik. Özel üniversite sayısının çok az olduğu Almanya’da şu anda üniversitelere bulundukları eyaletin nüfusu ve öğrenci sayısına göre mali destek veriliyor. Devlet eğitimdeki rekabet ve kaliteyi yükseltmek için üniversitelere yapılacak olan yardımı 2011 yılından itibaren üniversitelerin başarı ve icraatlarına göre gerçekleştirmeyi hedefliyor. Daha fazla finansman almak isteyen üniversitelerin öğrenci sayısını muhafaza ederek artırması ve ilmi çalışmalara yoğunlaşması gerekiyor. Üniversite öğrencileri ise tam bir ikilemle karşı karşıya, bir yandan eğitim seviyesi ve bilimsel çalışma ortamlarının kötüleşmesi söz konusu, öte yandan da hükümetin reformu sonrasında üniversitelerde eşitliğin kalkmasından, elit üniversitelerin oluşmasından, bunun da zengin ve fakir öğrenciler arasında dengesizlik yaratmasından endişe ediyorlar. Almanya Türk Öğrenciler Birliği Başkanı Serdar Yazar da bu korkunun üniversitelerdeki kitlesel tepkilerin nedeni olduğunu anlatıyor.

Ülkenin birçok kentinde üniversiteler hafta başından bu yana kapılarını açmazken, dün Almanya genelinde 60 şehirde yapılan yürüyüşlere ise 10 binlerce öğrenci katıldı. Protesto eylemlerine özellikle genç öğrenciler, genç araştırma görevlilerinin ve göçmen kökenlilerin daha kitlesel katılması dikkat çekti. Gösterilere ve protesto eylemlerine Türk üniversite öğrencileri de büyük ilgi gösterirken, Almanya Türk Öğrenciler Birliği başkanı Serdar Yazar özellikle Türkiye’den gelen üniversite öğrencilerinin hoşnutsuzluğun kendine özgü nedenleri olduğunu belirtiyor.
Bu arada çocuk yuvalarındaki grevler de genişleyerek sürüyor. Ülke genelinde belediyelere ait yuva ve sosyal hizmet sektöründe çalışan 20 bin eğitmen için sendikalar daha fazla ücret ve sağlığı koruyucu önlemlerin dahil edilmesini talep ediyor. Federal Hükümet ise bu talepleri ekonomik krizi neden göstererek reddediyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG