Erişilebilirlik

19 Haziran Amerikan Basınından Ozetler


Christian Science Monitor İran’daki protesto gösterilerini mollalar arasındaki iktidar kavgasının yansıması olarak görüyor. Gazete, Musavi’nin de sistemi değiştirmeyi değil, düzeltmeyi amaçladığını yazıyor:

“İslami diktatörlük ile demokrasi arasındaki temel çelişki, 1979 devriminden bu yana İran’da yaşanan siyasi mücadelenin ve ekonomik geri kalmışlığın temel nedenidir. Bir haftadır yapılan gösteriler ve buna karşı yönetimin gösterdiği sert tepki, demokrasi ile, egemenliği Tanrı’da gören ve gücünü Tanrı’dan alan radikal bir İslam anlayışı arasındaki çelişkinin yansımasıdır. Batı’da bu çelişki çok uzun bir süre önce Fransız ve Amerikan devrimleri ile çözülmüştü. Şimdi Batı’nın yapabileceği tek şey, İran’da yaşanan bu süreci izlemekle yetinmektir. Kavgayı Musavi’nin kazanması, sorunu kısmen çözecektir.

Boston Globe Başkan Obama’nın İran’daki olaylar karşısında ihtiyatlı bir tavır takınmasını destekliyor. Gazete, Obama’nın göstericileri açıkça desteklemesinin, İran’daki sertlik yanlılarına yarayacağını vurguluyor:

“İran istihbarat servislerinin sorguladığı reformcular ve yabancı gazeteciler, Amerika’nın hazırladığı bir komploya karıştıkları yönünde ifade vermeye zorlandıklarını söylüyorlar. Böyle bir dönemde Obama’nın, Ahmedinejad’ın muhaliflerini Amerika’nın maşaları olarak suçlamasına imkan sağlayacak açıklamalar yapması, büyük hata olur. Obama’nın da açıkça belirttiği gibi Amerika’nın temel hedefi, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını önlemektir. İran’da iktidara kim gelirse gelsin, bu değişmeyecektir. Obama, böylesine kritik bir dönemde yapacağı açıklamaların sadece İran’daki özgürlük yanlılarına değil, İran’ın nükleer silah üretmesini önleme çabalarına da zarar verebileceği bilinciyle hareket etti.”

New York Times Obama’nın gelecek hafta yapacağı Rusya ziyareti öncesinde Kremlin’e sert eleştiriler yöneltiyor. Gazete, Rusya’nın Abhazya’daki ayrılıkçılara verdiği desteğin kendi itibarını da azalttığını öne sürüyor:

“Sorun sadece Gürcistan’la sınırlı değil. Moskova, başta Ukrayna olmak üzere diğer komşularını da düzenli olarak tehdit ediyor. Hatta doğalgazı Avrupa’ya karşı bir silah olarak kullanıyor. Obama, Moskova ziyareti sırasında Rus-Amerikan ilişkilerini doğru bir rotaya sokmaya çalışacak. İki ülkenin nükleer silahları, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programları, iklim değişikliği, terör ve küresel ekonomi gibi birçok konu ele alınacak. Rusya, bütün bu konularda önemli bir aktör olabilir. Bunun için ne kadar istekli olduğu da ortada… Ancak Kafkasya’da oynadığı tehlikeli oyun, Moskova’nın inandırıcılığını azaltıyor.”

Los Angeles Times gazetesi Anayasa Mahkemesi’nin beş muhafazakar üyesinin DNA testi konusundaki kararına itiraz ediyor. Gazete, mahkûmların kendilerini temize çıkarabilecek bir haktan yoksun bırakılmasını insan haklarına aykırı buluyor:

“Mahkûmların, kendilerini beraat ettirecek karmaşık DNA testlerinden yararlanmasına karşı çıkan beş yargıç, anayasal hakları dar bir biçimde yorumluyor. Ayrıca, Obama’nın “mahkemeler güçsüz durumdakilerin ne hissettiklerini anlamaya çalışmalıdır” şeklindeki yaklaşımına da aykırı davranıyor. DNA teknolojisi sayesinde şimdiye kadar çeşitli suçlardan mahkum olmuş 200’ü aşkın kişinin masum olduğu anlaşıldı. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar sadece sonucu itibariyle değil, Anayasa’nın temel insani yaklaşımına ters düşmesi nedeniyle de kabul edilemez.”

XS
SM
MD
LG