Erişilebilirlik

18 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times İran’da seçim sonuçlarını protesto edenlere uygulanan şiddeti, hükümetin gayri meşruluğunun bir yansıması olarak görüyor. Gazete, seçimlerin yenilenmesi çağrısında bulunuyor:

"İranlı yetkililerin amacı, bu sorunu barışçıl biçimde çözmek olmalıdır. Bunun için de bağımsız İranlı gözlemcilerin denetiminde yeni bir seçime gidileceğini açıklamalıdırlar. Obama’nın İran hükümetine karşı daha sert ifadeler kullanmaması ise, Washington’da bazı kesimlerde rahatsızlık yarattı. Obama, önümüzdeki günlerde daha güçlü ifadeler kullanmak durumunda kalabilir. Ancak İran’la geçmişte yaşananlar göz önüne alındığında, Amerika’nın fazla müdahaleci görünmemesi doğru bir yaklaşımdır"

Washington Post gazetesi Obama’nın mali sisteme ilişkin açıkladığı reform paketinde Merkez Bankası’na büyük rol vermesini doğal karşılıyor. Ancak gazete, bankanın özerkliğinin de büyük önem taşıdığını vurguluyor:

"AmerikanMerkez Bankası’nın mali sistem üzerindeki denetim yetkisi arttıkça, bankaya yönelik doğrudan ya da dolaylı lobicilik faaliyetleri de artacaktır. Bunun sonucunda Merkez Bankası, düzenleme konusunda kullandığı yetkileri, para politikası konusunda kullanamayabilir. Bankanın ekonomiyeyoğun biçimde müdahale etmesi zaten Kongre’den büyük tepki topluyor. Obama’nın açıkladığı plan Kongre’ye geldiğinde, Merkez Bankası’nın geçmişteki başarısızlıkları ve para politikasındaki hataları gündeme gelecek ve güvenilirliği sorgulanacaktır. Sistemin istikrarı açısından denetim kadar para politikası da büyük önem taşıyor. Kongre, Merkez Bankası’na verilecek yeni yetkilerin, bankanın asıl görevine zarar vermemesine özen göstermelidir."

Christian Science Monitor ise Obama’nın açıkladığı planda, konut sektörüne yönelik önlemlere yer vermemesini eleştiriyor. Gazete, yaşanan krizin emlak sektöründen kaynaklandığını hatırlatıyor:

"Bu krizden asıl çıkartılması gereken ders, Washington’un hiçbir sektörün destekleyicisi konumuna düşmemesi gerektiğidir. Emlak sektöründeki yapay şişkinliğe ve yatırımcıların risk faktörünü göz ardı etmesine neden olan etken, Washington’un emlak politikası ve güçlü lobilerin etkisiydi."

USA Today Obama’nın açıkladığı reform paketine genelde olumlu bakıyor. Ancak gazete, açıklanan planın yetki kargaşası yaratabileceği ve bürokrasiyi artırabileceği uyarısında bulunuyor:

"Kongrenin ve denetim kurumlarının baskısı altındaki Obama, yetki kargaşasının önüne geçebilecek bir düzenleme yapma fırsatını kaçırdı. Ayrıca denetim kurumlarının beceriksiz ve ilgisiz olması durumunda, getirilecek hiçbir kural veya düzenleme, sorunu çözmez.Dolayısıyla Obama’nın açıkladığı planın başarısı, getirilen düzenlemelerin hangi cümlelerle ifade edildiğine değil, bu düzenlemeleri uygulamaktan sorumlu insanların başarısına bağlı olacak."

XS
SM
MD
LG