Erişilebilirlik

Obama Ekonomik Reform Paketini Açıkladı


Başkan Obama, finans sisteminde 1930’ların Büyük Buhran’ından bu yana en büyük reformu önerdi. Başkan, geçen yıl yaşanan ekonomik krizi yaratan koşulları değiştirmek istiyor.

Obama, Merkez bankasına, finans sanayini düzenleyecek büyük çapta yeni yetkiler tanınmasını öngörüyor. Öneriler arasında, kredi kartı şirketleri ve diğer kredi kuruluşlarının, görevlerini kötüye kullanmalarını önleyecek yeni bir tüketici koruma dairesinin kurulması da var.

Obama, Amerika’nın ekonomik sıkıntılarından bir bölümünün, hükümetin istismar ve aşırılıkları önleyememesinden ortaya çıktığını belirtti.

Obama mevcut sistemi tamamen yıkıp, işe en baştan başlamaya değil, düzeltmelere ihtiyaç doğduğunu belirtti. Obama bu reformların, mali sistemdeki zayıf noktaları belirleyip bunları düzelterek, krizlerin tekrarını önlemek için yapılacağını kaydetti.

İş dünyasının temsilcisi Ticaret Odaları Birliği önerilerin, gereksiz yeni düzenlemeler yaratacağını ve kapsamlı bir reform da olmayacağını söyledi.

Bankacılık uzmanı Gerard Cassidy ise sıkı düzenlemelere ihtiyaç olmakla birlikte, aşırıya kaçacak kredi akışını dondurmaktan kaçınmak gerektiğine işaret etti.

Başkanın finans dünyasına yeni şekil verecek önerilerinden biri de, Merkez Bankası’na, tüm ülke ekonomisini etkileme gücüne sahip olan büyük finans kuruluşlarını denetleyecek yeni yetkilerin tanınması.

Obama’nın istediği yeniliklerden biri de, konut kredisi borcu, kredi kartı borcu veya diğer mali yükümlülükleri olanları koruyacak yeni ve güçlü bir yeni kurum.

Başkan Obama finans sistemini yeniden düzenleyecek reformu Kongre’nin yıl sonuna kadar onaylamasını istiyor.

XS
SM
MD
LG