Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı: 'İran'daki Gelişmeleri İzliyoruz'


Obama yönetimi, İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çıkan sokak çatışmaları ve seçime hile karıştırıldığı yolundaki haberlerden rahatsız olduğunu açıkladı. Bununla birlikte Amerika’nın, nükleer program ve Tahran hükümetinin terör örgütlerine verdiği destek gibi bazı kilit konularda, İran’a açılımlarını sürdürmesi bekleniyor.

Seçim sonucunu protesto eden göstericileri hedef alan devlet destekli şiddet olaylarının artması üzerine Obama yönetimi, bu konudaki kaygılarını daha yüksek sesle duyurmaya başladı.
Başkan Yardımcısı Joseph Biden, Tahran hükümetini nükleer silah ve teröre destekten vazgeçirmek için doğrudan diplomasiye devam edileceğini söylemişti. Amerikalı yetkililer de Biden’ın hafta sonunda yaptığı bu açıklamayı yineledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasını basın toplantısında okuyan bakanlık sözcüsü Ian Kelly, Washington’un İran’daki gelişmeleri yakından izlediğini, şiddet olayları ve seçim hilelerine yönelik haberlerden de büyük rahatsızlık duyduğunu açıkladı:

Seçimlerin yarattığı hava ve tartışma ortamının tüm dünyanın dikkatini çektiğine değinen Kelly, İranlılar’ın kendilerini barışçı bir şekilde ifade etmeye hakkı olduğunu söyledi. Sözcü, İran’dan uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesinin beklendiğini ve bunun için de Amerika’nın her yolu deneyeceğini belirtti.

Ian Kelly, Tahran sokaklarındaki şiddet olaylarına tepki olarak çıkan yazılı açıklamanın yumuşak tonunda ısrar etse de, bir başka üst düzey yetkili, çatışma, hatta ölüm ve yaralanma olaylarının artması durumunda, Amerika’nın bunu derhal kınayacağını bildirdi.
Kelly, Başkan Yardımcısı Biden’ın da belirttiği gibi, seçimlerde yaşananların kendilerini, nükleer konularda İran’a yapacakları açılımdan vazgeçirmediğini bildirdi:

İran’ın nükleer silah sahibi olmasının ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu konuda kendi ulusal çıkarları doğrultusunda karar vereceklerini bildirdi. Ian Kelly, “Başkan Yardımcısı Biden’ın da açıkladığı gibi, İran’la doğrudan diplomasi yolunu izlemeye karar verdik, bunu da çok taraflı bir zeminde gerçekleştireceğiz,” diye konuştu.
İran hükümetinden seçimde hile yapıldığı iddialarını dikkatle incelemesini isteyen Ian Kelly, Tahran hükümeti yabancı gözlemcilere izin vermediği için, uluslararası toplumun da seçeneklerinin az olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne, bakanlığın İran ve Körfez ülkelerinden sorumlu temsilcisi Dennis Ross’un görevinden alınıp alınmadığı soruldu. Söz konusu iddia İsrail basınında çıkmıştı. Kelly, Ross’un görevden alınmadığını ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın kendisine güveninin tam olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG