Erişilebilirlik

AB Dışişleri Bakanları İran'daki Gelişmeleri Ele Aldı


İran’daki seçimlerin sonuçları ve sonrasında yaşanan gelişmeler bölge ülkeleri kadar Avrupa Birliği tarafından da çok yakından izleniyor. Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının en önemli gündem maddelerinden biri de İran oldu.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana seçimlerin çok yakından, sonrasında yaşanan gelişmelerin ise endişeyle izlendiğini söyledi. Solana’nın dile getirdiği endişe Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının yayımladıkları bildiriye de yansıdı. Avrupa Birliği belgesinde hem ilan edilen sonuçların hem de seçimlerle ilgili olarak dile getirilen endişelerin not edildiği belirtildi. Seçimlerle ilgili şaibelerin ele alınmasının ve soruşturulmasının İranlı yetkililerin görevi olduğunun altının çizildiği belgede, seçimler sonrasında yaşanan şiddet olaylarının ve barışçıl göstericilere yönelik güç kullanımının endişe kaynağı olduğu vurgulandı. Avrupa Birliği, durumun yakından izleneceği mesajını da verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner iddiaların araştırılması gerektiğinin altını çizerken İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband de protesto gösterilerinin seçimlerin özgür ve adil yapısı üzerinde ciddi kuşkular oluşmasına neden olduğunu söyledi. Avrupa Birliği, İran’a uyarı mesajları gönderse de diyalog kapısını açık tutmak isteyen bir yaklaşım izliyor. Solana, İran’la sağlam bir ilişki istediklerini ifade ederken Avrupa Birliği, İran’a nükleer programı konusundaki sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği’nin önemli kararlarından birinin konusu da Guantanamo’ydu. Avrupa Birliği dışişleri bakanları Başkan Obama’nın Guantanamo sayfasını çevirme girişimine destek verdiler. Bu konuda ABD ile Avrupa Birliği ortak bir deklarasyon yayımladı. AB Komisyonu Sözcüsü Johannes Laitenberger’in de dile getirdiği gibi ortak deklarasyon, AB ülkelerinin Guantanamo tutuklularını kabul etmeleri için gerekli ortamı yaratan bir niteliğe sahip.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG