Erişilebilirlik

15 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, İran’da Mahmut Ahmedinecad’in kazandığı açıklanan seçimin hür ve adil olmadığını öne sürüyor. Gazete, bu nedenle seçimin gerçek sonucunun hiçbir zaman bilinemeyecegini savunuyor:

"Artık birçok İranlının Ahmedinecad rejimini ve bu rejimin iç ve dış politikadaki tavrını reddettiği açıkça ortaya çıkmıştır. Seçim kampanyası İran’da halkın öfkesini açığa çıkardı. Başta kadınlara uygulanan baskılar olmak üzere toplumsal yasam, ekonomi ve dış politika alanlarında uygulanan politikalara yönelik tepkiyi gözler önüne serdi. İran’da muhalif sesler bastırıldıkça, Tahran ile Washington arasındaki ilişkilerin gelişmesi beklenemez. Obama’nin Kahire konuşmasında da belirttiği gibi, Amerika sadece İran halkını temsil ettiğini iddia edenlerle değil, doğrudan İran halkıyla da temasa geçmelidir."

New York Times da İran seçimlerine hile karıştırıldığı görüşünde. Gazete, İran’daki molla yönetiminde, Sah’in da halkın güvenini kaybettikten sonra devrildiğini hatırlatıyor:

"Amerika’da ve İsrail’de bazı kişiler, bu seçimlerden hareketle İran’la bir uzlaşmaya varılamayacağını ve askeri operasyonun tek seçenek olduğunu savunacaktır. Amerika’nın veya İsrail’in ihtiyaç duydugu son sey, bir baska Müslüman ülkeyle daha savaşmaktır. Düzenlenecek bir saldırı sadece İran’in nükleer güç olma isteğini artıracak ve nükleer programını gizleme çabasini yoğunlaştıracaktır. Tek seçenek inandırıcı vaatler ve sert yaptırımlarla desteklenmiş müzakerelerdir. Mollalar Musavi’nin kazanmasina izin verseydi bile, bu gerçek değişmeyecekti."

USA Today de İran’daki seçim sonuçlarının şüpheli olduğunu vurguluyor. Gazete, Ahmedinecad yönetiminin devam etmesini Amerika’nin diyalog arayışı ve bölge istikrari için tehdit olarak görüyor:

"Ahmedinecad’in seçimi yeniden kazanmasi kısa vadede İran halkının daha fazla özgürlük umudunu azaltıp, İsrail’in İran’daki nükleer tesislere önleyici bir saldırıda bulunma ihtimalini artıracaktır. Ancak seçimlerin ortaya çıkardığı toplumsal talepler ve huzursuzluk, molla yönetiminin geleceğine ilişkin soru işaretlerini de artırıyor. İran nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan gençler, işsizlik, bürokrasi ve ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Bu gençler, İran’daki dini diktatörlük için bir zaman bombasi niteligi taşıyor. İran’in başka ülkelerle çatışmaya girip girmeyecegi bu gençlerin ne zaman ve ne ölçüde etkili olacaklarına bağlıdır."

Los Angeles Times ekonomik durgunluktan çıkış işaretleri artarken, bütçe açığı tehlikesinin öne çıktığını belirtiyor. Gazete, gerekli önlemlerin zamaninda alınmamasi durumunda, yeni sorunlar yaşanacagi uyarısında bulunuyor:

"Amerika’nin borçlarının giderek artması, Washington’a kredi verenlerin bu borçların ödeneceğine ilişkin güvenini kaybetmesine neden olabilir. Böyle bir durumda kredi sağlayanlar daha yüksek faiz isteyebilirler. Bu da, üretime gidecek paranın azalması anlamına gelir. Çinli, Japon ve Rus yetkililerin son açıklamalari, Amerika’nın mali dengeleri konusundaki rahatsızlığın giderek arttığını gösteriyor. Bu uzun vadeli bir sorun. Ancak kısa vadede, teşviklerin uzun süreye yayılması ve miktar olarak artması, ekonomide yeni sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, mali dengenin sağlanmasi konusunda gerekli adımlar atılmalıdır."

XS
SM
MD
LG