Erişilebilirlik

Rusya’da Beslenme Bozukluğuna Bağlı Hastalıklar Artıyor


Yağlı sosisler, krepler, vodka ve havyar geleneksel Rus diyetinin vazgeçilmez unsurları. Doktorlar bu tür beslenmenin çok sağlıksız olduğunu, bu nedenle de Rusya’da kalp hastalıklarının giderek yaygınlaştığını söylüyor. Rusya kalp hastalıklarında dünyada ikinci sırada. 16 milyon Rus, kalp hastası. Rus ekonomisinin içinde bulunduğu zor durum halkın beslenme alışkanlıklarını değiştirebilir mi?

Yıllar süren ekonomik büyüme ve refah döneminden sonra Rus halkı da kilo almaya başladı. Moskova’daki Beslenme Enstitüsü, her dört Rus’tan birinin aşırı kilolu olduğunu söylüyor. Enstitü her Rus’ın son 10 yılda ortalama iki kilo aldığını belirledi. Rus ekonomisi bu yılın ilk üç ayında yüzde 9’dan fazla küçüldü. İşsizlik artıyor, Rus para birimi ruble değer kaybediyor. Sağlık yetkilileri bu zor dönemleri beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek için fırsat olarak görüyor.Rusya Sağlık Dairesi daha ucuz ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için kriz diyeti oluşturdu. Moskova’daki Beslenme Enstitüsü’nün Müdür Yardımcısı Alexander Baturin “Ne yazık ki Ruslar’ın çoğunluğu ince yapılı değil, nüfusun çoğu aşırı kilolu. Kalp ve şeker hastalıkları ve diğer hastalıkların nedeninin başında aşırı kilo geliyor. Herkes bunun farkında ama değiştirmek için kimse fazla çaba göstermiyor,” şeklinde konuşuyor.Beslenme Enstitüsü düşük kalorili yemek listesi yayınlayarak halkı eğitmeye çalışıyor. Alexander Baturin “Bu menüde egzotik bir yemek yok. Tahıl, sebze ve et var. Ayrıca bu gıdalar pahalı değil. Herkesin alabileceği ucuzlukta,” diyor.

Enstitü’nün yayınladığı menüde kahvaltı için yulaf ezmesi, sahanda yumurta ve kahve öneriliyor. Öğle ve akşam yemeğiyse sebze çorbası, salata ve kızarmış balık ağırlıklı.

XS
SM
MD
LG