Erişilebilirlik

Egzersize Başlamak İçin En İyi Motivasyon Reçete


Birçok kişi egzersiz yapmaları gerektiğini bildiği halde buna yeterli zaman ayırmıyor. Ancak egzersize başlamada doktorların teşviki önemli rol oynayabilir. Yapılan araştırmalar doktorların egzersiz reçetesi yazdıkları hastaların daha hareketli bir yaşam tarzını benimsediklerini gösteriyor.

Birçok ülkede milyonlarca kişi, her yıl kolesterol seviyelerini düşürmek, tansiyon ve kan şekeri değerlerini kontrol altına almak ve zayıflamak için ilaçlara milyarlarca dolar harcıyor. Doktorlar ve hastaları, egzersizin sağlıklı bir yaşam için hayati önem taşıdığını da çok iyi biliyor. Egzersiz şekeri kontrol altına almaya, kolesterol ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu kadar bu rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılan ilaçlara olan ihtiyacı da azaltıyor. Hastalara egzersiz reçetesi yazmaya ilişkin araştırmayı yürüten Profesör Miriam Morey, prostat ameliyatı geçiren Joe Collie gibi kanseri yenen hastaların tedavisine yoğunlaşan bir uzman. Joe Collie’nin 1993 yılının Temmuz ayında yapılan ameliyatının üzerinden 16 yıl geçmiş. Collie ve kanseri yenen 600’den fazla kişi, özel diyet ve egzersiz programları uyguluyor. Aynı zamanda düzenli olarak psikolojik danışmanlarla telefon görüşmeleri yapıyor.

Uzmanlar, 12 ay sonra diyet ve egzersiz programlarına katılanların zayıfladıklarını ve programa katılmayan gruptakilere oranla daha sağlıklı olduklarını gördü. Araştırmaya ilişkin bulgular, Amerikan Tabipler Birliği’nin yayın organı olan dergide açıklandı. Profesör Morey araştırma sonuçlarının hasta bakımına bakış açısını değiştireceğini söylüyor. Profesör Morey, “Diyet ve egzersiz programını siz de evinizde uygulayabilirsiniz. Bir yere gitmenize gerek yok. Tek başınıza dağ başında, ya da başka bir ülkede yaşıyor olsanız da bu programı size ulaştırabiliriz,” şeklinde konuşuyor.

George Washington Üniversitesi Egzersiz Bilimi Bölümü Başkanı Profesör Loretta DiPietro araştırma sonuçlarına şaşırmadığını söylüyor. DiPietro yıllardır doktorların hastalarını daha fazla egzersiz yapmaları konusunda teşvik etmeleri için uğraştıklarını söylüyor. Profesör DiPietro, hastalıkları önlemek için egzersiz yapmanın, hastalık teşhisi konulduktan sonra tedavinin bir parçası olarak egzersiz önermekten daha kolay olduğunu vurguluyor. DiPietro, “Egzersizin en büyük yararı, hastalıkları önlemek için kullanıldığında ortaya çıkıyor. Aşırı şişmanlığı, kolesterol ve kan şekeri seviyesinin yükselmesini önlemek için egzersiz yapmak çok daha etkili,” diyor. Ancak uzman, farklı egzersiz türlerinin farklı hastalıklara iyi geldiğini de ekliyor. Örneğin osteoporoz yani kemik erimesi riski taşıyanlar, ağırlık kaldırma egzersizlerinden yararlanabilir. Kan şekeri yüksek kişilerdeyse yemek yedikten sonra egzersiz daha etkili oluyor. Profesör Morey, kanseri yenen hastaların egzersiz programlarıyla hareket kabiliyetlerinin azalmasını önleyebildiklerini söylüyor.

Uzmanlar hangi egzersiz türlerinin en çok işe yaradığının yanısıra ne sıklıkta, ne yoğunlukta ve haftada kaç kere egzersiz yapılması gerektiğini belirlemeye çalışıyor. Önlerindeki en büyük zorluk, insanları egzersiz yapmaya ikna etmek.

XS
SM
MD
LG