Erişilebilirlik

12 Haziran Amerikan Basınından Ozetler


Boston Globe İran'da bugün yapılan seçimin sonucu ne olursa olsun, seçim kampanyasının bazı çelişkileri açığa çıkardığı görüşünde. Gazete, reform yanlılarının kadife devrim korkusu yarattığını öne sürüyor:

"1989'da Çek halkının komünist yönetimi devirdiği kadife devrim ruhu, Ahmedinecad ve çevresindekileri korkutuyor. Yaşananlar bu korkunun yersiz olmadığını gösteriyor. Seçim kampanyasını bir siyasi rejim referandumuna dönüştüren, Ahmedinecad'ın kendisiydi. Musavi yanlısı ve Ahmedinecad karşıtı gösteriler, İran halkının daha iyi ve daha özgür bir yaşam istediğini, Obama'nın diyalog çağrısına olumlu cevap verilmesinden yana olduğunu gösteriyor."

USA Today Washington'da Soykırım Müzesi'ne düzenlenen saldırıyı Amerika'daki ırkçılığın bir yansıması olarak değerlendiriyor. Gazete, Obama'nın başkan seçilmesinin ırkçılığı daha da artırdığını yazıyor:

"Soykırım Müzesi'ne düzenlenen saldırı, her an bir şiddet eylemine dönüşme potansiyeli taşıyan bağnazlığın göstergesidir. İnternet sayesinde ırkçı grup ve bireylerin birbirlerini daha kolayca kışkırtabilmesi, kaygıları daha da artırıyor. Tek bir kişi bile artık inanılmaz ölçüde zararlı olabilir. Soykırımda ölen insanların anısına kurulan bir yerde insan öldürmek ise herkesin tüylerini ürpertmesi gereken bir olaydır. Öyle görünüyor ki, bütün hayatını ırkçı ve Yahudi karşıtı yazılar yazmakla geçiren ve daha önce hüküm giymiş olan saldırgan, kendisi gibi düşünen insanların dikkat çekmek için şiddete başvurması gerektiği mesajını vermek istedi."

New York Times tütün ürünlerinin denetiminin Gıda ve İlaç Dairesi'ne verilmesini, kamu sağlığı açısından bir zafer olarak görüyor. Gazete, yeni düzenlemenin faydalarını şöyle sıralıyor:

"Kongre Bütçe Dairesi'nin tahminlerine göre bu yasayla önümüzdeki on yıl içinde sigara kullanım oranı gençler arasında % 11, yetişkinler arasında ise % 2 azalacak. Bu olumlu bir adım olsa da, sigara karşıtlarının da kampanyalarını yoğunlaştırmaları gerekecek. Sigara üreticilerinin on yıllardır yanlış bilgiler verdikleri, sigaranın zararlarını önemsiz göstermeye çalıştıkları ve bağımlılığı artıracak adımlar attıkları artık net bir şekilde açığa çıkmış durumda. Federal hükümet şimdi bu tür uygulamalara son verebilecekler. Bu sayede umarız daha fazla vatandaşın sigara nedeniyle ölmesi de önlenecek."

Los Angeles Times Bush döneminde terör zanlılarına uygulanan işkencenin görüntülerinin yayınlanması çağrısında bulunuyor. Gazete, bu konuda kararın bir federal yargıç tarafından verilmesini istiyor:

"Beyaz Saray, Bush dönemindeki kötü muamelelerin soruşturulmasını engelleme çabasını sürdürüyor. Bush döneminde uygulanan işkence yöntemlerini en sert biçimde eleştirenler bile, gizli ajanların kimliklerinin, bilgi kaynaklarının veya yöntemlerin açıklanmasını savunmuyor. Ancak, bu konudaki karar, CIA başkanı Leon Panetta'ya bırakılmamalıdır. Aslında bu sorunun çok basit bir çözümü var. Bir yargıç, ilgili bütün belgelerin tamamını izlemeli ve CIA'ın itirazlarının ne kadar geçerli olduğu konusunda son kararı vermelidir."

XS
SM
MD
LG