Erişilebilirlik

Sarkozy - Merkel Görüşmesi


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başkanı Angela Merkel, Avrupa parlamentosu seçimlerinin ardından Paris’te bir araya geldi. İki lider, Avrupa Komisyonu Başkanlığına yeniden aday olan Jose Manuel Barroso’ya destek verdiklerini açıkladılar.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin iki galibi Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçimlerin ardından ortak Avrupa stratejisi belirlemek üzere Paris’te bir araya geldiler. İki lider görüşme sonrası düzenledikleri basın toplantısına birbirlerini seçim başarılarından dolayı kutlayarak başladılar. Avrupa Birliği dönem başkanlığını İsveç’in devralacağı 18-19 Haziran AB Liderler Zirvesi arefesinde bir araya gelen iki lider, Salı günü Avrupa Komisyonu Başkanlığına yeniden adaylığını koyan Jose Manuel Barroso’yu desteklediklerini açıkladılar.

Sarkozy Barroso’yu desteklediklerini belirtirken, Angela Merkel, Barroso’dan bir program beklediklerini ekleyerek bu desteğin şartlı olduğu vurgusu yaptı. Daha önce de Portekiz, İspanya ve İngiltere Barosso’nun adaylığını desteklediklerini açıklamıştı.

Parlamento seçimlerinin ardından yapılan ilk toplantının ağırlıklı gündem maddesi yine ekonomik kriz oldu. Temmuz’da İtalya’da G-8’in, Eyül’de de G-20’nin yeniden bir araya geleceğini anlatan Merkel, Avrupa’nın finansal krize karşı alacağı tavrı, Amerika ile özellikle çevre konusunda G-8’de varmak istedikleri uyumu aktardı.

Toplantıda ele alınan bir diğer konu da İrlanda’daki seçimler oldu. Paris ve Berlin, İrlanda’nın Eylül-Ekim aylarında yapmayı planladığı Lizbon anlaşmasına ilişkin referandum öncesi İrlanda halkını ikna etmek için gereken her adımı atmaya hazır olduklarını ifade ettiler. İki lider, İrlanda’nın da onaylamasının ardından bir an evvel AB’nin kurmlarının yenilenmesni istiyorlar.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy kriz yönetimini AB merkezinden yapabilmek için "iç pazar"dan sorumlu AB komiserliği için Fransız bakan Michel Barnier’i getirmek istiyor. Almanya’nın buna olumlu baktığını da bu toplantının sonucundan çıkarabiliyoruz. Her durumda Paris ve Berlin komisyon üyeliklerinin belirlenmesinde birlikte hareket edecekler.

Her iki lider de seçimlerden önce dile getirdiği Türkiye’ye ayrıcalıklı ortaklık verilmesi konusunu basın toplantısında gündeme dahi getirmediler. Gen o ki, iki lider, seçim başarısının ardından Türkiye karşıtı ifadeler kullanmamaya daha çok özen gösterecekler.

Paris muhabirimiz Arzu Çakır'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG