Erişilebilirlik

11 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post küresel ekonomik krizle birlikte IMF'nin fonlarının yetersiz kaldığını hatırlatıyor. Gazete, Temsilciler Meclisi'nden, Obama'nın G-8 zirvesinde söz verdiği 100 milyar dolarlık desteği onaylamasını istiyor:

"Cumhuriyetçiler, Obama'nın IMF için para istemesini, küresel kurtarma operasyonu olarak gördü ve IMF'nin terörü destekleyen ülkelere yardım ettiğini iddia etti. IMF'ye destek olmanın küresel mali istikrarı da sağlayacağı gerçeği pek rağbet görmüyor. Ancak Obama'nın da dediği gibi, IMF'ye yardım konusunda diğer ülkelerin gözü Amerika'nın üstünde. Kongre, Obama'yı utandırmamalıdır."

New York Times Obama yönetiminin devletten acil yardım alan bankaların borçlarını geri ödemeye başlamasına izin vermesini eleştiriyor. Gazete, yönetimin bu kararla bankalara karşı elini zayıflattığını savunuyor:

"Goldman Sachs, JP Morgan Chase ve diğer bankalar, hükümetin getirdiği kısıtlamalardan kurtulabilmek için aylardır aldıkları parayı geri ödemeye çalışıyor. Ancak bankaların çizdiği olumlu tablonun tam anlamıyla gerçeği yansıttığı söylenemez. Bankalar açısından bakıldığında, hükümetin kurtarma operasyonu daha sıkı kamu denetimi ve maaşlara sınırlama getirilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle bankalaraldıkları parayı bir an önce geri ödeyerek bu kısıtlamalardan kurtulmak istiyor. Ancak bu durum, finans sektöründeki reform çabasına zarar verir. Eğer kamu denetimi kalkarsa, bankaların, sistemi çökme noktasına getiren uygulamalara dönmesi de gündeme gelecektir."

Christian Science Monitor 24 milyar dolar bütçe açığı olan California eyaletinin iflasla karşı karşıya olduğunu yazıyor. Gazete, sorunun çözümü için sadece mali bir reformun yetmeyeceğini vurguluyor:

"Eyalet valisi Arnold Schwarzenegger, 1 Temmuz'da başlayacak 2010 mali yılı için kamu harcamalarında kapsamlı bir kesinti öngörüyor. Ancak California'da bütçenin kabul edilmesi için Kongre üyelerinin üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor. Yıllardır süren siyasi çekişmeler ve her Kongre üyesinin kendi seçim bölgesini kayırma çabası, kapsamlı bir reformu imkansız kılıyor. Artık yolun sonuna gelen California'da reformlara verilen destek giderek artıyor. Belki yapılacak reformlar bu yıl yaşanacak sıkıntıları çözmeye yetmeyecek, ancak uzun vadede gerekli dönüşümlerin kapısını aralayacak."

USA Today GM ve Chrysler'in yeniden yapılanma sürecinde 2 bin 800 bayiliğin kapatılacağını belirtiyor. Gazete, bazı Kongre üyelerinin bu kapatmaları önleme çabasını eleştiriyor:

"Kongre üyelerinin bayiliklerin kapanmasına karşı harekete geçmesi, daha çok, yerel siyasetin gerekliliklerinden kaynaklanıyor. Bayiler seçimler esnasında önemli bağışlarda bulunuyor. Ayrıca verdikleri ilanlarla ve çalışanları aracılığıyla kamuoyunu da etkileyebilecek konumdalar. Ve en önemlisi, her seçim bölgesinde bu sorunu yaşayan bayiler bulunuyor. Elbette GM ve Chrysler, hükümetten gelen baskıyla kapatılacak bayileri acele biçimde belirlerken bazı hatalar yapmış olabilir. Ancak bu konuda kararı Kongre'ye bırakmak, daha doğru adımlar atılacağı anlamına gelmiyor."

XS
SM
MD
LG