Erişilebilirlik

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Heyecanı


İran’da yarın Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Anketler Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ve eski başbakan Mir Hüseyin Musavi’nin önde olduğunu gösteriyor. Ancak uzmanlar seçim sonuçları ne olursa olsun İran’da değişimin kolay olmayacağı görüşünde.

İran’da Cumhurbaşkanlığı için dört aday yarışıyor. Muhafazakar eğilimli İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad yeniden aday oldu.

Diğer adaylar: reformcu olarak gösterilen eski başbakan Mir Hüseyin Musavi, yine reformcu olan eski Meclis başkanı Mehdi Kerrubi ve muhafazakar eğilimli eski Devrim Muhafızları komutanı Muhsin Rızai.

Seçimlerde asıl çekişme Ahmedinejad ve Musavi arasında geçecek. Peki, muhafazakar diye tanımlanan Ahmedinejad’la reformcu olarak görülen Musavi arasında ne fark var? Ankara’daki Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi TÜRKSAM uzmanı Arif Keskin Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Keskin, Ahmedinejad’ın sistem içinde bir değişimden yana olduğunu ancak toplum içinde herhangi bir değişimi desteklemediğini, demokratikleşmeye, özgürlüklere karşı olduğunu vurguluyor. Keskin, Musavi’nin ise sistem açısından statükocu olduğunu, ancak toplum açısından az da olsa değişime destek verdiğini, iç ve dış politikada biraz daha yumuşama gerektiğini düşündüğünü belirtiyor.

Ancak Keskin İran’da gerçek otoritenin cumhurbaşkanı olmadığını vurguluyor ve iktidara reformcu bir siyasetçi gelse bile büyük bir değişim olamayacağını belirtiyor.

Keskin, İran’da Anayasal olarak birinci gücün Cumhurbaşkanı olmadığını, dini otorite olduğunu vurguluyor. İran’ın nükleer programı, Amerika’yla ilişkiler gibi konuların Cumhurbaşkanı tarafından değil dini otorite tarafından yönetildiğini belirten Keskin “ister Mir Hüseyin Musavi iktidara gelsin, ister bir başkası; İran’da çok büyük bir değişim beklemek hata olur” diyor.

Ahmedinejad’ın rakibi Mir Hüseyin Musavi doğu Azerbaycan doğumlu. Musavi Tebriz’de katıldığı bir mitingde Azeri milliyetçiliğine seslenen bir konuşma yapmıştı. İran’da nüfusun yüzde 25’inin Azeri olduğu tahmin ediliyor. Mayıs ayı sonunda eski Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi’nin Azerilerle alay eden görüntülerinin yayınlanması ülke çapında protestolara neden oldu. Tahran Üniversitesi’nde gösteri düzenleyen Azeri öğrenciler, İran yönetimini kınadı, Türkçe eğitim görmek istediklerini vurguladı.

TÜRKSAM İran uzmanı Arif Keskin, İran’da etnik milliyetçiliğin önemli bir unsur olduğu görüşünde ve İran’da Türk milliyetçiliğinin yükselişte olduğunu belirtiyor.

Keskin, Cuma günkü seçimlerde katılım yüksek olursa Musavi’nin kazanma şansının yüksek olacağını, ancak katılımın düşük olması durumunda Ahmedinejad’ın zafere bir şekilde ulaşacağını söylüyor.

Arif Keskin'in yorumlarını ve Barış Ornarlı'nın haberinin tümünü sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG