Erişilebilirlik

ABD'li Temsilci Mitchell Lübnan ve Suriye'ye Gidiyor


Amerika’nın Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell bölgede yapmakta olduğu geziye Suriye ve Lübnan’ı da ekledi. Obama yönetimi Suriye ile ilişkileri düzeltmek istiyor.

Özel temsilcinin Şam’a yapacağı ziyaret, Obama yönetiminin, yıllarca gergin olan ikili ilişkilerin ardından Suriye’yi diplomatik bir diyaloğa çekmek için dikkatle atılan adımlardan biri oluyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly, Mitchell’in bölgeye yaptığı dördüncü ziyaret kapsamında, yarın Beyrut’a, Cuma günü de Şam’a uğrayacağını açıkladı. Mitchell bu ziyaretleri, İsrail ve Filistinli yetkililerle Kudüs’teki görüşmelerinden sonra yapacak.

Kelly, Suriye ziyaretinin, Başkan Obama’nın Kahire konuşmasında da yer aldığını ve bu ziyaretin bölgede dost olmayan ülkelerle ilişkileri düzeltme politikasının bir parçası olduğunu kaydetti.

Bush yönetimi Suriye’yle temastan titizlikle kaçındı. Bush yönetimi Suriye’yi, dinci militanların topraklarından geçerek Irak’a girmesine izin vermekle, Lübnan ve Filistin’deki aşırı unsurları desteklemekle suçladı.

Amerika, Lübnan eski Başbakanı Refik Harriri’nin 2005 yılında öldürülmesinin ardından Şam’daki büyükelçisini geri çekti.

Amerikalı yetkililer son zamanlarda Suriye’nin Irak sınırında kontrolü artırmasını, Lübnan seçimlerine karışmamasını övüyor.

Mitchell’den önce yüksek düzeyde iki Amerikalı diplomat Şam’ı ziyaret etmişti. Mitchell ziyaretini Lübnan seçimlerinden sonra yapmayı istedi.

Amerika Lübnan’da seçimleri terörist olarak kabul ettiği Hizbullah’ın kazanamamasını memnuniyetle karşıladı. Üst Düzey Amerikalı bir yetkili milislerini dağıtması ve normal bir siyasi parti haline gelmesi durumunda Hizbullah’la ilgili politikanın gözden geçirebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG