Erişilebilirlik

İran'da Anketler Ahmedinejad'ı Önde Gösteriyor


İran’da Cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine katılan adaylardan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve rakibi reformcu eski başbakan Mir Hüseyin Musavi’yi destekleyenler Tahran’da gösteri düzenledi.

Ahmedinejad’ın taraftarları Humeyni camisinde toplanırken, Musavi taraftarları da ana caddelerden birinde, el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.

Dev gösteriler seçime katılma oranının yüksek olacağına işaret ediyor. Sandıkların 10 saat açık kalacağı ve gereken yerlerde sürenin daha da uzatılabileceği açıklandı. Seçime katılacak dört cumhurbaşkanı adayından hiç biri yüzde 50’inin üzerinde oy alamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında 19 Haziran’da yeniden seçim yapılacak.

Geçen ay seçmenlerle telefon görüşmeleri sonucu yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 34’ü şu andaki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a oy vereceğini söyledi. Ahmedinejat’ın bir numaralı rakibi reformcu eski başbakan Mir Hüseyin Musavi’ye oy veceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 14 oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 27’si ise, kararsız olduğunu ifade etti. Telefonla yürütülen araştırma, merkezi Washington’da bulunan iki kamu politikası kuruluşunca özel bir şirkete yaptırıldı.

New York Times gazetesinin Tahran kaynaklı bir haberinde ise İran'da yapılan, resmi olmayan bir kamu oyu yoklamasının, Mir Hüseyin Musavi'nin seçimi önde bitireceğini gösterdiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG