Erişilebilirlik

Almanya'da Birlik Partileri AP'den Seçimlerinden Zaferle Çıktı


Avrupa Parlemontusu seçimleri muhafazâkar ve aşırı sağcı partilerin zaferi ile sonuçlanırken Almanya’da seçime çok düşük katılım, sosyal demokrat SPD’nin aldığı kötü sonuç ve eş başkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller’in güçlenmesi konuşuluyor.

Alman kamuoyunda Eylül ayındaki genel seçimlerin provası olarak nitelenen dünkü AP seçimlerine yüzde 43 ile 30 yıllık tarihinin en düşük katılımının yaşanması baikent Berlin’de toplumda siyasete olan güvenin azalmasının bir işareti olarak değerlendiliyor. Siyasetçiler seçimlere ilginin az olmasına neden olarak yağışlı havayı ve AP’nin olumsuz imajını gösterirken, siyaset uzmanları Almanya’da politikadan soğuyan insanların sayısının artmasını çok ciddiye alınması gereken bir sorun olarak niteliyorlar.

Seçimden yüzde altılık oy kaybına rağmen yüzde 39’la birinci olarak olarak çıkan Hıristiyan Demokrat ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri, sonucu genel seçimler için iyi bir temel olarak nitelerken, sosyal demokrat SPD aldığı tarihi yenilgininin şokunu atlatamadı. 1979 yılındaki ilk Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 40.8 oy olan SPD’yi dünkü seçimlerde seçmenlerin sadece yüzde 20.8'i destekledi. Seçimin esas galibi 5 yıl önceki seçimlerde yüzde 6.1 oranında oy alan, dün ise yüzde 10.8’lik oy oranına ulaşan liberal FDP oldu. FDP’nin genel seçimlerden sonra CDU/CSU ile koalisyon hükümeti oluşturacağından yola çıkılıyor.

Öte yandan eş başkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller’de yüzde 12’lik oy oranı ile üçüncü parti oldu ve beş yıl önceki oy oranını korudu. Cem Özdemir, Yeşiller’in Avrupa çapında çok başarılı olduğunu ve Eylül’deki seçimler öncesinde moral depoladıklarını belirtti.

Yeşiller Eş Başkanı, AP kapsamında muhafazâkar ve aşırı sağcı partilerin büyümesini ise Türkiye’nin AB üyeliği bağlamında olumsuz bir gelişme olarak niteliyor.

Bu arada Almanya'da çeşitli siyasi partilerden 8 Türk asıllı aday dünkü seçimlere katıldı. Bunlardan sadece SPD'li İsmail Ertuğ seçimleri kazanabildi. AP'de geçen dönem görev yapan SPD'li Vural Öger ile Yeşiller'in eş başkanı Cem Özdemir bu kez seçimlere katılmamışlardı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG