Erişilebilirlik

Empire State Binası da “Yeşil” Oluyor


New York’un sembollerinden Empire State binası bir zamanlar dünyanın en yüksek gökdeleniydi. Bu tarihi yapı şimdiyse dünyanın en yeşil, bir başka deyişle en çevreci binası olmaya aday. Çevreyle daha uyumlu hale getirilmesi için restorasyon çalışmaları yapılan Empire State’te kullanılan enerji miktarı, proje 2013 yılında tamamlandığında, yüzde 38 oranında azalacak. Restorasyon çalışmalarının maliyetinin 20 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Bina sahiplerine göre, proje bittikten sonra yılda 4 milyon 400 bin dolarlık enerji tasarrufu sağlanacak.

1930’lu yıllarda, Büyük Buhran sırasında inşa edilen 102 katlı betonarme bir bina olan Empire State, Art Deco stilinin en güzel örneklerinden biri. İçinde çok sayıda büro ve lokanta bulunan Empire State, Manhattan’ın nefes kesen manzarasını seyretmek isteyen turistlerin bir numaralı uğrak yeri.

Binada kullanılan enerji miktarını ve karbon salınımını azaltmak için başlatılan restorasyon çalışması dört yıl sürecek. Gökdelenin 6 bin 500 penceresi, daha iyi yalıtım sağlayan camlarla değiştirilecek. Böylece kışın daha çok ısı içeride kalırken yazın binanın içinin ısınması engellenecek. Proje yetkililerinden Paul Rode, “Pencereleri değiştirerek yeni camların bütün özelliklerinden yararlanmayı umuyoruz. Koruyucu ve yalıtıcı malzemelerle üç kez kaplanmış yeni camlar kullanacağız. Böylece pencereler, en az duvarların sağladığı kadar yalıtım sağlayacak,” diyor.

Radyatörlerin arkalarına yerleştirilecek yatılım malzemeleriyle daha fazla ısı tasarrufu yapılacak.Binada enerji tasarrufu sağlayan ampüller kullanılacak. Bina kontrol sistemi, daha az enerji harcayacak şekilde yenilenecek. Soğutma ve ısıtma sistemleri de daha az enerji harcar hale getirilecek. Paul Rode “Bu gördüğünüz makineleri daha verimli hale getirmeyi planlıyoruz. Bunun için de bu ünitedeki herşeyi çıkararak işe başladık. Sonra yeni borular döşeyecek ve enerji verimliliği sağlayan yeni cihaz ve malzemeler kullanacağız. Planımız bu makinelerin kullandığı enerji miktarını yarı yarıya azaltmak,” diyor.

Bu yenilikler, Empire State’ten salınan karbon miktarını yılda 105 bin ton azaltacak.
Yapının sahiplerine göre, Empire State gibi eski binaların çevreyle uyumlu hale getirilmesi, sera etkisi yapan gazların azaltılması için çok önemli. New York’taki karbon salınımının yüzde 80’inin kaynağı, eski binalar. Paul Rode “Amacımız, herkese, bu gibi yeniliklerin son derece yararlı olacağı mesajını vermek. Aynı değişikliklerin başka yerlerde yapılmaması için hiçbir neden yok. Yapılan yeniliklerin karşılığı mutlaka alınıyor,” diye konuşuyor.Ancak Rode, enerji tüketimini kısmak için sadece altyapıyı yenilemenin yeterli olmayacağını, halkın da bazı alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG