Erişilebilirlik

ABD - Fransa Ortadoğu Sorunu ve İran Konusunda Anlaştı


Başkan Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Ortadoğu sorununa iki devletli çözüm bulunması ve İran'ın nükleer silah edinmesinin engellenmesi gerektiği konularında anlaştı.

Normandiya çıkarmasının 65. yıldönümü için yapılan törenler öncesinde bir araya gelen iki lider uluslararası gelişmeleri değerlendirdi. Sarkozy, İsrail'in haritadan silinmesi gerektiğini söyleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın açıklamalarını "delilik" olarak nitelendirdi. Sarkozy, Obama'nın İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim inşaatlarını durdurma çağrısına da destek verdi.

İsrail ve Filistinlilerin barış sürecindeki tıkanıklığı aşması gerektiğini söyleyen Obama, Filistinlilerin de şiddeti reddetmesi gerektiğini kaydetti.

İki lider küresel ekonomik gelişmeler konusunda da işbirliği yapma sözü verdi.

Türkiye Konusunda Anlaşamadılar

Ortadoğu konularında anlaşan Obama ve Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda anlaşamadı.

Türkiye'nin Avrupa'yla tam olarak bütünleşmek istediğini söyleyen Obama, bunu desteklediğini, "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin önemli olduğunu" söyledi.

Sarkozy ise Türkiye için tam üyelikten ziyade Rusların da dahil edileceğini ortak ekonomik ve güvenlik bölgesi oluşturulmasını desteklediğini belirtti.

İki lider Caen'de ortak basın toplantısı yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusuna değinerek "Başkan Obama'yla bu konuda anlaşmadıkalrını" söyledi.

Başkan Barack Obama Amerika'nın Avrupa Birliği'ne üye olmadığını, bu konuda karar veremeyeceğini söyledi, ancak Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediklerini kaydetti. Obama, "Türkiye son derece önemli bir NATO müttefikidir. Afganistan'da bize destek veriyorlar. Ekonomileri büyüyor. Avrupa'yla daha fazla bütünleşmek istiyorlar. Bence bu desteklenmeli. Daha önce de söyledim, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması önemlidir" diye konuştu.

Avrupa Birliği üyesi olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu konuda farklı düşündüğünü söyleyen Obama, Amerika'nın Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki sürecin işlemesini, bu konuda görüşmelere devam edilmesini istediğini belirtti.

Sarkozy ise Türkiye'nin doğu ve batı arasında köprü rolü oynamasını desteklediğini söyledi. Amerika'nın geleneksel olarak Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini hatırlatan Sarkozy, kendisinin farklı düşündüğünü belirtti. Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda "Benim görüşümü biliyorsunuz: Avrupa Birliği'ne tam üyelik değil; benim önerim Avrupalılar olarak Ruslar ve Türklerle birlikte ortak ekonomik ve güvenlik bölgesi oluşturmamız..." dedi.

Sarkozy, Avrupa'nın sınırları olması gerektiğini, bunun istikrar açısından önemli olduğunu belirtti. Sarkozy, "Bu istikrar unsurunun bozulmasına izin veremem. Bu Türkiye'yi karanlığa itiyoruz anlamına gelmiyor. Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye iki farklı dünya arasında köprü oluşturuyor. [Amerika'yla] farkımız bu konuya yaklaşımımızla ilgili. Bu konuyu da değerlendirdik" şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı,Türkiye'yi kastederek "Amerika'yla en azından bir konuda tam olarak anlaşamadıklarını" söyledi.


XS
SM
MD
LG