Erişilebilirlik

Davutoğlu ve Clinton Washington'da Görüştü


Washington'da biraraya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Clinton, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, işbirliğinin daha geniş alana yayılması, Kafkaslar ve Orta Asya'daki enerji kaynaklarının daha iyi kullanılması için adımlar atılması gibi birçok konunun gündeme geldiğini söyledi.

"PKK terörüne karşı Türkiye'ye desteğimiz sürüyor"

Hillary Clinton, Afganistan ve Pakistan konusunu da görüştüklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Clinton, "Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı verdiği mücadeleyi destekliyoruz. Terörle mücadele konusunda Amerika ve Türkiye arasında çok önemli bir işbirliği var" dedi.

Clinton, Davutoğlu'nu, bakanlık görevine atanmasının ilk haftaları içinde Dışişleri Bakanlığı'nda ağırladığını, kendisinin, göreve geldikten kısa bir süre sonra Mart ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve Başkan Barack Obama'nın ilk Avrupa gezisi sırasında Türkiye'ye gittiğini hatırlattı ve bunların, iki ülke arasındaki ortaklık ve ittifakın ne kadar güçlü ve önemli olduğunu kanıtlatığını söyledi. Clinton, bugünkü toplantıdan sonra vermek istedikleri mesajı, "iki ülke arasındaki işbirliğinin sürekli olarak derinleştirilip ve güçlendirileceği" şeklinde özetledi.

Amerika'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini de desteklediğini yineleyen Clinton, "Türk hükümeti Avrupa'nın endişelerini gidermek için gerekli reformları yerine getirme konusunda kararlı. Bu çabalarını alkışlıyoruz" diye konuştu.

Başkan Obama'nın Kahire'de yaptığı konuşmaya değinen Clinton, "tüm dünyayla ilişkilerimizde karşılıklı saygı ve çıkarlara yönelik davranmaya çalışıyoruz. Türkiye ile bu konudaki görüşlerimizi paylaştığımızı biliyoruz" dedi.

Clinton: 'Kıbrıs'ta iki toplumlu ve iki bölgeli çözüme destek vermeyi sürdürüyoruz'

Clinton, Kıbrıs'ı da gündeme getirdi. Amerika'nın adada iki toplumlu ve iki bölgeli çözüme destek verdiğini söyleyen Amerikalı Bakan, Kıbrıs'ta her iki kesimin liderlerinin çözüm konusunda kararlı olduğuna inandığını belirtti.

Hillary Clinton, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecini de memnunlukla karşıladıklarını vurguladı. Clinton, "Bu sürecin sabır ve kararlılık gerektirdiğini ve zorlu olduğunu biliyoruz. Ancak her iki tarafın da taahhütlerini yerine getirmek konusunda geri adım atmadıklarını görüyoruz. Bu yüzden her iki hükümeti de destekliyoruz. Normalleşme bölgeye büyük faydalar getirecektir" diye konuştu.

Davutoğlu: 'Birçok konuda ortak görüşleri paylaşıyoruz'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da açıklamasında Clinton'la görüşmesinin çok yapıcı geçtiğine değindi. Davutoğlu, Türkiye ve Amerika'nın güvenlik dışındaki konularda da işbirliğini genişletme kararı aldığını vurguladı.

"Afganistan ve Pakistan gibi konularda benzer görüşleri paylaşıyoruz. Bugün gördüm ki birçok konuda benzer görüşlere sahibiz. Her iki ülkenin de ortak bir gündemi var" diye konuşan Davutoğlu, küresel sorunların çözümünde birlikte çalışılabileceğini de vurguladı.

Davutoğlu, Başkan Obama'nın Kahire'de yaptığı konuşmaya ilişkin bir soruya ise "Konuşma Obama'nın vizyonunu gösteren, akılcı ve barışa yönelik bir konuşmaydı. Sadece Amerika'nın müslüman dünyasıyla ilişkilerine yönelik değil, Amerika'nın değişik kültürlerle ilişkilerine dair de olumlu bir geleceği işaret eden bir konuşmaydı" dedi.

XS
SM
MD
LG