Erişilebilirlik

Obama'nın Konuşmasına İsrail ve Filistin'den Tepkiler


ABD Başkanı Barack Obama’nın Mısır’da Müslüman dünyasına yönelik konuşmasına İsrail ve Filistin’den olumlu ama temkinli tepkiler geldi.

Mısır’ın başkentindeki Kahire Üniversitesi’nde 1,5 milyar Müslümana hitaben konuşan ABD Başkanı Obama’nın sözleri Ortadoğu’da 30 ayrı televizyon kanalından canlı yayınlandı. Haber ajansları İsrail ‘in yanısıra Batı Şeira ve Gazze’de halkın gruplar halinde konuşmayı televizyonlardan izlerkenki görüntülerini geçtiler.

Obama’nın 3 Semavi dinin kitaplarından alıntlar içeren konuşması sırasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bakanlarını ayrı ayrı açıklamalar yapmamaları konusunda uyardı.

Konuşma sırasında yardımcıları ve bakanlar ile bir toplantı düzenleyen Netanyahu bu toplantı sonrasında İsrail hükümetinin tepkisini açıkladı.

Obama’nın İsrail ile ülkesi arasında kırılamaz bağlar bulunduğunu ve İsrail'in Yahudi ana vatanı mücadelesinin haklı olduğunu dile getirdiği konuşmasına dair yapılan açıklama basına yazılı duyuruldu ve Obama'nın İsrail ile Arap dünyası arasında barışa yönelik umutlarının paylaşıldığı bildirdi.

Açıklamada ayrıca , "İsrail hükümeti, Başkan Obama'nın Kahire'de yaptığı önemli konuşmanın gerçekten de Arap ve Müslüman dünyasıyla İsrail arasında yeni bir yakınlaşma dönemine yol açacağı umudundadır" denildi.

Öte yandan Filistin Yönetimi de Obama’nın konuşmasına olumlu tepki verdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Başkan Obama'nın İslam dünyasına hitap etmesini, "Açık ve samimi bir konuşma.

Yenilikçi bir siyasi adım ve üzerine inşa edilmesi gerekli iyi bir başlangıç" şeklinde değerlendirdi.

Konuşmasında, önceki Amerikan yönetiminin İsrail'i kayıran yanlı siyasetinden söz ettiğini belirten Rudeyne, "Filistin'in hoşgörülemez durumuyla ilgili sözleri İsrail'in iyice anlaması gereken bir mesaj" diye konuştu.

Amerikan Başkanına en temkinli tepki ise Gazze’den geldi. Bölgenin kontrolünü elinde bulunduran Hamas yönetimi Obama'nın Kahire'deki konuşmasında "açık bir değişim" olduğunu kaydederken konuşmanın yinede "çelişkiler" barındırdığını savundu.

Amerika'nın Filistinlilerin devlet özlemine de duyarsız kalamayacağını belirten Başkan Obama’nın, Hamas'a yönelik şiddetin hiçbir sonuç doğurmayacağını vurguladığı konuşmasına Hamas sözcüsülerinden Fevzi Barhum, "Konuşma açık bir değişimi yansıtsa bile birçok çelişki barındırıyor" dedi. Barhum, Obama’nın Amerika'nın dünyadaki imajını düzeltmeyi amaçladığını
düşündüren "nezaket dolu bir konuşma" yaptığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG