Erişilebilirlik

4 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Başkan Obama’nın Mısır’dan İslam dünyasına vereceği mesajın büyük önem taşıdığını vurguluyor:

"Obama, doğru şeyleri doğru biçimde söylemeli, fazla ayrıntıya girmemeli ve bazı tabu konuları sessizlikle geçiştirmelidir. Obama, Kahire’deki konuşmasında laik El Fetih’in yanı sıra, İslamcı Hamas’ı da içeren bir Filistin hükümetiyle çalışma arzusunu dile getirebilir. Bu yaklaşım, Hamas’ı, Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in yan kolu olarak gören Hüsnü Mübarek’i rahatsız edebilir. Ancak Obama bu tavrıyla Müslüman kamuoyuna seçimle işbaşına gelmiş İslamcı partilerle çalışmaya hazır olduğu mesajını verecektir. Bu tür partiler, hükümet sorumluluğunu üstlendiklerinde genellikle daha ılımlı bir tavır takınıyorlar"

Washington Post Rusya’nın Gürcistan’ı hem askeri hem de diplomatik alanda kışkırttığını yazıyor. Gazete, Tiflis’in Moskova’ya karşı kendini savunamayacağına da dikkat çekiyor:

"Saakaşvili’nin en büyük dayanağı, Amerika, Avrupa Birliği ve NATO’nun siyasi desteği. Washington şu ana kadar, söylem düzeyinde de olsa, Gürcistan’ın bağımsızlığının korunması konusunda kararlı bir tutum sergiledi. Saakashvili, iki ay süren muhalefet gösterilerine karşı sabırlı ve hoşgörülü davranarak kendisi açısından doğru bir politika izledi. Şimdi sınırdaki kışkırtıcı girişimler karşısında da benzer sabır ve hoşgörüyü göstermeli ve Kremlin’e müdahale için bir mazeret vermemelidir. Ancak, Gürcistan’da barışın sürmesi için Obama’nın da net bir tavır takınması gerekir. Obama, Gürcistan’a yapılacak bir müdahalenin Rus-Amerikan ilişkileri açısından yıkıcı olacağını açıkça ifade etmelidir."

USA Today Tiananmen gösterilerinin yirminci yıldönümünde Çin demokrasisini mercek altına alıyor. Gazete, Çin’de otoriter kapitalizmin belirli bir istikrara kavuştuğu yorumunda bulunuyor:

"Çinli liderler Tiananmen olaylarından iyi bir ders çıkarttılar. İktidarda kalmak ve uluslararası toplumun tepkisini azaltmak için uyum sağlamaları gerekiyordu ve bunu başardılar. Kapitalist yatırıma izin verdiler, % 10’luk yıllık büyüme oranına ulaşarak büyük bir ihracat hamlesi gerçekleştirdiler. Ancak bütün bunlara rağmen bir ülke kendi geçmişiyle yüzleşmezse zayıf ve güvensiz olur. Çin’in Tiananmen konusundaki paranoyası da ülkenin temel sorununu hatırlatıyor. Ekonomideki açıklık ve siyasi baskı arasında büyük bir çelişki yaşanıyor. Büyük bir değişim kapasitesine sahip olan Çin, Tiananmen konusunda da halkına gerçekleri söylemekten çekinmemelidir."

Los Angeles Times gazetesi, Kyoto protokolünün yerini alacak yeni iklim sözleşmesine ilişkin karamsar bir tablo çiziyor. Gazete, yoksul ülkeleri, hiçbir Amerikan başkanı tarafından kabul edilemeyecek taleplerde bulunmakla suçluyor:

"Kopenhag süreci olarak bilinen müzakerelerde henüz bütün umutlar tükenmiş değil. Gözlemciler, bu aşamada bütün katılımcıların kendi kazançlarını en üst düzeye çıkartıp, kayıplarını en alt düzeydetutmak için aşırı taleplerde bulunduğunu söylüyor. Ancak, hazırlanan taslak da dünyanın şu ana kadar gördüğü en karmaşık uluslararası sözleşmesi niteliğinde. Bu nedenle eğer Kopenhag süreci başarısız olursa, Obama alternatif çözümlere hazırlıklı olmalıdır. Obama, Çin, Rusya, Hindistan, Japonya, Endonezya ve Brezilya gibi ülkelerle farklı bir girişim başlatabilir. Bu, Birleşmiş Milletler’in hazırlayacağı bir sözleşme kadar iyi olmasa da, mevcut durumun sürdürülmesinden daha iyi bir seçenektir"


XS
SM
MD
LG