Erişilebilirlik

2 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye karşıtı tavrını yumuşattığını yazıyor. Haberde, Merkel’in 690 bin Türk seçmeni kaybetmek istemediği vurgulanıyor:

“Hıristiyan Demokratlar, Avrupa Parlamentosu seçimlerini Eylül ayında yapılacak federal seçimlerin bir provası olarak görüyor ve Merkel’in yeniden seçilebilmesi için her oya ihtiyaçları var. Bu nedenle Merkel’in daha geçen aya kadar Türkiye’nin AB üyeliğine açıkça karşı çıkmasına rağmen, Muhafazakar blok, seçim kampanyasında Türkiye’nin üyeliği veya Avrupa Birliği’nin genişlemesi konusunu öne çıkartmıyor. Ancak Türk seçmenlerin oylarına duyulan ihtiyaç seçim kampanyası stratejisini değiştirse de, Merkel’in Türkiye’ye karşı tavrında bir değişiklik yok. Merkel Türkiye için “ayrıcalıklı ortaklık” formülünde ırar ediyor. Hıristiyan Demokratların Avrupa Parlamentosu seçim bildirgesinde Türkiye’nin kadın erkek eşitliği, azınlıkların korunması ve din özgürlüğü gibi konularda AB kıstaslarını yerine getirmediği savunuluyor.”

USA Today, General Motor’un iflas başvurusuyla şirket hisselerinin yüzde 60’ının devlete geçtiğini hatırlatıyor. Gazete, GM’in kurtarılmasını ekonomik değil siyasi bir karar olarak yorumluyor:

“AIG’nin batması, kredi piyasalarında dünya çapında bir felakete yol açacak ve durgunluğa neden olacak bir gelişmeydi. Bu nedenle hükümetin AIG’yi kurtarması bir zorunluluktu. Ancak GM için bir zorunluluktan değil tercihten söz edilebilir. Ayrıca GM’in kurtarılması, rakibi Ford açısından bakıldığında adil olmayan bir durumdur. GM ve Chrysler’e akıtılan onca paradan sonra, üç büyük otomotiv şirketi arasında en kötü bilançoya Ford sahip olacak. Artık, sadece batmaları ekonomiye büyük zarar verecek olan firmalar kurtarılmıyor. Vergi mükelleflerinin parası, siyasi açıdan göz ardı edilemeyecek büyüklükteki firmalara da akıtılıyor. Şimdi GM’in direksiyonuna oturan Obama, bir an önce bu durumdan kendisini kurtarmalıdır.”

Christian Science Monitor ise GM’in kurtarılmasının gerekli olduğunu savunuyor. Ancak gazete, ekonomik koşulların düzelmesiyle birlikte devletin GM ile ilişkilerini de kesmesi gerektiği görüşünde:

“GM ve Chrysler’in normal bir iflasa girmesine izin verilseydi, Amerika’da durgunluk daha uzun sürer, işsizlik daha da hızla artardı. Ancak Obama bu firmaların yeniden organize olabilmeleri için, anlaşmalı bir iflası tercih etti. Böylece, GM ve Chrysler’in gerçekten yaşayıp yaşayamayacağını görmek için zaman kazanmış oldu. İşçilere ve yan sanayi kuruluşlarına alternatif oluşturma imkânı tanıdı. Ancak ekonominin düzelmesiyle birlikte GM ve sendikalar firmanın yönetimini kendi ellerine almalıdır. Daha sonrasında GM’in rekabet gücüne sahip bir firma haline mi geleceği yoksa hurdaya mı çıkacağı onların sorunu olmalıdır.”

Los Angeles Times gebeliğin geç döneminde kürtaj yapan bir doktorun öldürülmesini ağır bir dille kınıyor.. Ancak gazete bu cinayetin kürtaj yanlıları tarafından siyasi malzeme yapılmasına da karşı çıkıyor:

“Kürtaj karşıtı birçok kişi ve kuruluşun cinayeti kınamasına rağmen, bazı kürtaj yanlıları gizli ya da açık bir biçimde bu cinayetten kürtaj karşıtı hareketi sorumlu tutmaya çalışıyor. Kürtaj karşıtlarının bazı söylemleri, şiddet eylemlerini kışkırtan bir nitelik taşıyor. Elbette bu tür söylemler cezalandırılmalıdır. Bazı kürtaj yanlısı grupların militan tavrı, anayasanın tanıdığı bir hakka yönelik bir saldırı oluşturuyor. Ancak buna karşı alınacak önlem, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması değildir. Dengesiz bir insanın düzenlediği bir saldırıya ilham verdiği gerekçesiyle kürtaj karşıtlarının sesini duyurmasını engellemek adil bir davranış olmaz.”


XS
SM
MD
LG