Erişilebilirlik

Uygurlar Berlin'in Gündeminde


Amerika’nın serbest bırakmayı planladığı Guantanamo tutukluları arasında terör zanlısı Uygurlar da var. Toplam 10 Uygur'a Almanya'da iltica hakkı tanınması konusu, Başkan Barack Obama’nın bu hafta ülkeye yapacağı ziyaret öncesinde tekrar Berlin’in gündemine geldi.

Amerika Birleşik Devletleri, bundan yaklaşık iki ay önce Almanya’dan Guantanamo’daki tutukluların bazılarının ilticalarını kabul etmesini resmen istedi. Başkan Barack Obama’nın Guantanamo Özel Temsilcisi Dan Fried, Berlin’e söz konusu tutukluların listesini iletmişti. Listede 9’u Uygur toplam 17 kişinin ismi yer alıyor. Ancak geçen haftalarda Guantanamo tutuklularının kabul edilmesi konusunda hükümetdeki Hıristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokratlar arasında uzlaşma sağlanamadı. İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble Almanya’nın güvenliği için tehlikeli olarak tanımladığı Uygur’ların gelmesine baştan karşı tavır alırken, SPD’li Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier teklife önce sıcak baktığını açıkladı. Ama geçen hafta o da fikrini değiştirdiğini, ABD’nin Guantanamo tatuklularını kendi sınırları içinde barındırması gerektiğini bildirdi. Steinmeier’e yakın kaynaklar, eski başbakan Gerhard Schröder’in devreye girerek, Uygur’ları kabullenmenin Çin ile ilişkileri tehlikeye atmak anlamına geleceğini, bu yüzden bu fikirden vazgeçilmesi gerektiği konusunda Dışişleri Bakanı’nı ikna ettiğini doğruladılar. Almanya ile Çin’in ticaret hacmi yıllık 115 milyar dolar civarında.

Avrupa'nın en büyük Uygur diasporası, 500’ü aşan nüfusuyla Bavyera eyaletinin başkenti Münih'te yaşıyor. Burada yerleşik Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, ‚tartışmaların sonucu ne olursa olsun, Uygur davasının gündeme gelmesi çok önemli’ diyor ve Çin’in baskısı sonucunda Alman siyasetinde görüş ayrılıklarının oluştuğunu savunuyor.

Yeşiller, Sol Parti, kiliselerin temsilcileri ve insan hakları örgütleri Uygur tutukluların Almanya’ya kabul edilmesini son günlerde tekrardan talep ederek, gündeme getirdiler. Siyasi gözlemciler, ABD Başkanı Barack Obama’nın Perşembe günü başlayacak iki günlük Almanya ziyaretinde de konunun tekrar masaya yatırılacağından yola çıkıyorlar. Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’da, Obama’nın bu konudaki öneriyi tekrarlaması konusunda çok umutlu.

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, Uygur tutukluların Almanya’ya getirilmesi halinde, Alman devletine yük olmayacaklarını belirtiyor.

Guantanamo'daki Uygur’lar, 2001 yılında Pakistan ve Afganistan'da tutuklanmıştı. Çin, serbest bırakılması kararı alınanö ancak kendisinin ‚terörist’ olarak tanımladığı tutukluların iadesini istemiş, ancak ABD bunu reddetmişti.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG