Erişilebilirlik

Opel'in Devri Almanya'da Tartışmalara Yol Açtı


Uluslararası ekonomi çevrelerinin (bugün) iflasının açıklanmasını beklediği Amerikan General Motors’a bağlı Alman otomobil devi Opel’in Avusturya-Kanada ortaklığındaki Magna şirketine devredilmesi kararlaştırıldı.

Almanya gündeminin yaklaşık sekiz aydır en önemli konularından biri Opel’in durumu. Varsa Opel, yoksa Opel. Almanya’da dört işletmede üç bine yakını Türk, toplam 25 bin kişiye istihdam sağlayan Opel’in geleceği konusunda sonunda anlaşma sağlandı. Avusturya-Kanada ortaklığındaki Magna şirketi ve Rus Sber Bankasının Alman Hükümetinin kredi teminatı desteğiyle Opel'i alması kararlaştırıldı. Opel’i önce İtalyan Fiat’ın alacağından yola çıkılıyordu, ancak Fiat teklifini son anda geri çekti, bunun üzerine Başbakan Angela Merkel devreye girerek, Cuma günü Başkan Barack Obama ile telefonlaştı ve ardından General Motors'un, Magna şirketine onay verdiğini açıklandı. Konunun ayrıntılarına göre, Opel'in satış işlemleri tamamlanıncaya kadar, şirketin yediemin’e teslim edilmesi ve Alman hükümetinin Magna’ya destek olarak 1 buçuk milyar Euro kredi sağlanması da kararlaştırıldı. Plana göre, otomotiv yedek parça üreticisi Magna, Rus Sber Bankası ile birlikte Opel'in yüzde 55'lik hissesini alırken, yüzde 35'lik pay General Motors'ta kalacak, yüzde 10'luk pay ise Opel çalışanlarına sunulacak.

Varılan anlaşma sonrasında Opel’in geleceği ile ilgili tartışmalar ise bitmeyeceğe benziyor. Görüşmelere katılan Federal Maliye Bakanı Karl Theodor Guttenberg son ana kadar Opel'in planlı iflasından yana olduğunu ve Magna formülünü yanlış bulduğunu savunurken, ekonomi ve siyaset dünyasından birçok isim vergi gelirleriyle verilecek kefaletin heba olma ihtimali ve zor durumda olan başka şirketlerinde benzer taleplerle sıraya girebilecek olması nedeniyle kararı eleştiriyorlar. Opel’in Bochum’daki fabrikasında işçi temsilcisi olan Ali Şevki Demir, çalışanlar arasındaki huzursuzluğunun alınan karara rağmen devam ettiğini anlatıyor.

Berlin’deki siyasi yorumcular, Başbakan Merkel’in yaklaşan Federal Meclis seçimleri nedeniyle devlet desteğiyle Magna’nın Opel’i almasına yeşil ışık yaktığını, buna karşılık Eylül’deki seçimler öncesinde işçi çıkarılmasına gidilmeyeceği yönünde garanti verildiğini öne sürüyorlar. İşci temsilcisi Ali Şevki Demir de yönetimin istihdamla ilgili kendilerini tam anlamıyla bilgilendirmemesinden şikayetçi.

Uzmanların tahminine göre, Opel’in Avrupa’daki işletmelerinde en az 11 bin kişi işinden olacak, Almanya’da ise Ekim ayından sonra iyimser tahminlere göre en azından 2 bin 500 iş yerinin kapatılması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG