Erişilebilirlik

İran'da Üç Kişi Asılarak İdam Edildi


İran, ülkenin güneyinde Şiilerin gittiği bir camiye Perşembe günü düzenlenen bombalı saldırıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklanan üç kişiyi idam etti.

Resmi haber ajansı IRNA, üç kişinin Cumartesi günü Zahidan’daki bir meydanda asılarak idam edildiklerini duyurdu.

Zahidan’daki camii saldırısında 25 kişi hayatını kaybetmişti.Yerel adli yetkililer, asılan Hacı Nuti Zehi, Gulam Resul Şahu ve Zebihullah Nuri’nin, saldırıda kullanılan patlayıcı maddeyi temin ettiklerini söyledi. Yetkililer, üç kişinin saldırı düzenlenmeden önce tutuklandıklarını, alınan ifadelerinde patlayıcıları gizlice İran’a getirdiklerini ve saldırıyı planlayan kişiye teslim ettiklerini itiraf ettiklerini söylediler. Yerel yetkililer, idam edilen üç kişinin, 2006 yılında bir otobüsü hedef alan saldırı da dahil olmak üzere başka eylemlere de karışmış olduklarını kaydettiler.

Bu arada İran basını Pakistan’ın Tahran Büyükelçisi Muhammed Bahşi Abbasi’nin, Zahidan’daki saldırının sorumluluğunu Candallah - ‘Allah’ın Tugayları’ adlı Sünni bir grubun üstlenmesi üzerine, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını yazdı. Allah’ın Tugayları adlı militan grubun 2007 yılında yine Zahidan’da benzeri bombalı eylemlere giriştiği iddia ediliyor. Zahidan, İran’ın Pakistan sınırı yakınlarında yer alıyor.

Öte yandan Amerikalı yetkililer, İran’ın saldırıyla ilgili iddialarını reddetti. Tahran, Zahidan’daki saldırının arkasında Amerika ve İsrail olduğunu öne sürmüştü.

XS
SM
MD
LG