Erişilebilirlik

İran'da Tutuklanan Gazeteci İlk Kez Konuştu


İran’da Amerika için casusluk yaptığı suçlamasıyla hapse mahkum edilen, ancak daha sonra serbest bırakılan gazeteci Roksana Saberi, tutuklanmasının hemen ardından korktuğu için kendisine mal edilen suçu itiraf ettiğini söyledi.

Amerika’da ilk demecini NPR radyosuna veren Saberi, bu itirafın kendisinden zorla alındığını, ardından da sözlerini değiştirdiğini belirtti. Saberi’ye göre, İranlı savcılar sırf bu nedenden dolayı, hakkındaki suçlamaları düşürmek yerine mahkemeye göndermeye karar verdi.

32 yaşındaki Saberi İran’da dört ay hapis yattıktan sonra geçen hafta serbest kalmıştı. Çifte vatandaş olan Saberi, İran gizli servisinin kendisini neden tutukladığını bilmediğini, ancak bazı haber ajanslarında çıkan izinsiz çalıştığı ya da alkol aldığı için tutuklandığı yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi.

Ocak ayında gözaltına alınan Saberi çıkarıldığı mahkemece Amerika için casusluk ¬yaptığı iddiasıyla sekiz yıl hapse mahkum edilmişti. Ancak daha sonra bir üst mahkeme Saberi’nin cezasını indirdi ve ardından serbest bıraktı.

XS
SM
MD
LG