Erişilebilirlik

Obama Kuzey Kore'nin Son Nükleer Denemesini Kınadı


Başkan Barack Obama, Kuzey Kore’nin son nükleer denemesini kınadı.

Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada uluslararası topluluğun nükleer konuda Kuzey Kore’ye karşı koyması gerektiğini belirtti.

Kuzey Kore’nin nükleer programının dünya barışı ve güvenliği için ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulayan Obama, denemeyi uluslararası hukuku açıkça ihlal eden pervasız bir eylem olarak tanımladı.

Kuzey Kore’nin tecrit durumunu elleriyle derinleştirdiğini söyleyen Obama bu ülkeye karşı daha güçlü uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, denemenin sürpriz olmadığını ve Kuzey Kore’nin giderek artan düşmanca tutumunun parçası olduğunu açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi bugün Kuzey Kore’ye verilecek karşılığı görüşmek üzere olağanüstü toplanacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, nükleer denemenin, Kuzey Kore’ye bu tür eylemlere girişmesini yasaklayan 2006 Güvenlik Konseyi kararının açık ihlali olduğunu söyledi.

Kuzey Kore, yeraltında başarıyla gerçekleştirdiği nükleer denemenin 2006’da yaptığı denemeden çok daha güçlü olduğunu açıkladı.

Güney Koreli yetkililer, Kuzey’in nükleer denemenin hemen üç de kısa menzilli füze denediğini bildirdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı, denemenin ülke savunmasında nükleer caydırıcılığı arttırma önlemlerinin parçası olduğunu bildirdi.

Dünyanın dört bir yanından sismologlar denemenin yol açtığı sarsıntının 4 buçuk büyüklüğünde olduğunu söylüyor.

Rus ve Güney Kore askeri yetkilileri, nükleer patlamanın 20 kiloton gücünde olabileceğini bildirdi. Bu, eğer doğrulanırsa, Amerika’nın 1945’te Japonya’nın Nagazaki kentine attığı bombayla aynı büyüklükte ve Kuzey Kore’nin 2 buçuk yıl önceki ilk denemesinin 20 katı daha fazla oluyor.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, denemenin gücünün doğrulanmasının birkaç gün alacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG