Erişilebilirlik

BM Sri Lanka Hükümetinin Çabalarını Övdü


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Sri Lanka'daki içsavaşın son aylarında yurtlarını terk etmek zorunda kalan mültecilere yardım etmeye çalışan hükümetin çabalarını övdü. Ban, ancak yüzbinlerce mülteciye yardım etmek için daha fazlası yapılması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'yla görüştü. Dışişleri Bakanı Rohitha Bogollagama'yla da ortak basın toplantısı yapan Ban, Sri Lanka hükümetinin ülkedeki Tamil azınlığıyla uzlaşmaya gitmemesi durumunda tarihin tekrarlanabileceği uyarısında bulundu.

Ban, yaklaşık 300 bin Tamilin bulunduğu kampalara da ulaşmak istediklerini vurguladı. Ban daha önce Vavuniya yakınlarındaki Manik Kampını ziyaret etti. Kuzeydeki en büyük kamp olan Manik'te yaklaşık 220 bin mülteci çadırlarda yaşıyor. Tel örgüyle çevrelenen kampta çok sayıda asker de bulunuyor.

Ban bölgeyi helikopterle gezdi. BM Genel Sekreteriyle seyahat eden Amerika'nın Sesi muhabiri bölgenin bir felaket alanı olduğunu bildirdi.

İçsavaşın son aylarında 7 bin sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 26 yıl süren içsavaşta toplam yüz bin kişi hayatını kaybetti.

Hükümet Pazartesi günü ayrılıkçı Tamil Kaplanlarını yenilgiye uğrattıklarını açıkladı.


XS
SM
MD
LG