Erişilebilirlik

22 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Türkiye'nin Ermenistan sınırını açmasına ilişkin tartışmalar sürerken New York Times, sınır boyunda yaşayan Ermenilerin nabzını tutuyor. Gazetenin muhabiri Clifford Levy, izlenimlerini şöyle anlatıyor:

"Ermeni Hıristiyanlığının doğum yeri olarak kabul edilen sınırdaki manastır civarında yaşayanlar ve ziyaretçiler, Türkiye ile kurulan resmi ilişkilere tepki gösteriyor. Ekonomiye sağlayacağı katkı nedeniyle sınırın açılmasını elbette istiyorlar. Ancak, önce Türkiye'nin geçmişle ilgili sorunu çözmesi konusunda ısrar ediyorlar. Görüşmelerin sürmesi için, Türkiye'nin Osmanlı devleti döneminde 1,5 milyon Ermeni'nin sistemli biçimde öldürüldüğünü kabul etmesi gerektiğini savunuyorlar. Türk hükümetine duyulan düşmanlık, Türk halkına karşı duyulmuyor. Yine de ilişkilerin kısa sürede düzeleceği konusunda kimse umutlu değil"

USA Today eski başkan yardımcısı Dick Cheney'nin terörle mücadele konusunda Obama yönetimine yönelttiği eleştirileri haksız buluyor. Gazete, farklı yöntemler izlese de Obama'nın terör karşısında geri adım atmadığını savunuyor:

"Üniforma giymeyen ve hiçbir kural tanımayan insanlara karşı yürütülen bir savaşı kazanmanın kolay bir yöntemi yoktur. Obama sadece, daha önceki yönetimin uyguladığı, ancak savunduğumuz değerlere zarar veren bazı taktiklerden vazgeçmenin yolunu arıyor. Bu, belki Cheney'nin istediği ölçüde sert bir yaklaşım olmayabilir. Ancak bu yaklaşım 2. Dünya Savaşı'nda faşizmin ve Soğuk Savaş'ta komünizmin yenilmesini sağladı. Seçim kampanyası sırasında da hem Obama, hem de Cumhuriyetçi aday John McCain, Guantanamo'nun kapatılmasını ve işkenceye son verilmesini savundu. Amerikan halkı da bu politikalara destek verdi. Eğer bu politika Cheney'nin dediği gibi bir kumarsa, Amerikan halkı bu kumarı oynamayı kabul ediyor."

Washington Post ise, Bush döneminde terörle mücadelede hukuk kurallarına uyulmadığını belirtiyor. Gazete, Obama'nın şimdi teröre karşı savaşı hukuki bir zemine oturtmaya çalıştığı yorumunda bulunuyor:

"Obama'nın Guantanamo'daki tutuklu 240 kişiyle ilgili ayrıntılı açıklaması, hem sağdan hem de soldan tepki aldı. Solcular, El Kaide'ye karşı mücadelenin savaş hukuku kapsamında yürütülmesi gerektiğine itiraz ediyor. Sağcılar, bu savaşta adil kurallar uygulanmasını ve hesap verme mekanizmasının işletilmesini, ulusal güvenliğe zarar verecek adımlar olarak görüyor. Bush yönetimi, Kongre ile işbirliği yaparak gerekli kurumları oluşturmadığı için önemli hatalar yaptı ve Amerika'nın adını lekeledi. Obama ise savaşın gereklerini kabul etmekle birlikte, bu savaşı Amerika'nın değerlerine bağlı kalarak yürütmek istiyor."

Boston Globe Başkan Obama'nın Guantanamo'nun kapatılması konusunda Kongre'de beklemediği bir direnişle karşılaştığını hatırlatıyor. Ancak gazete, Guantanamo'nun Amerika'ya büyük zarar verdiğini de vurguluyor:

"Guantanamo sorununun Amerika'nın değerlerine ve anayasaya uygun biçimde çözülmesi için Obama ile Kongre'nin birlikte çalışması gerekiyor. Guantanamo'nun kapatılmasına karşı çıkan Kongre üyeleri arasında çok sayıda Demokrat'ın da bulunması, Obama'nın önündeki görevin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Asıl mesele ise, Kongre üyelerini, Guantanamo olmazsa Amerika'nın daha güvenli olacağı konusunda ikna edebilmek. Guantanamo, Amerika'nın güvenliği açısından tehlikelidir ve bir an önce kapatılmalıdır."


XS
SM
MD
LG