Erişilebilirlik

KKTC Dışişleri Bakanı Ankara'da


Kuzey Kıbrıs Türk Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüşen Özgürgün, Türkiye'deki temaslarının ardından Şam'da düzenlenecek İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Suriye'ye gidecek. Aynı toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılacak.

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Ankara'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan bir basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC'ye uluslararası toplumun hiçbir taahhüdünü yerine getirmediğine dikkati çekti ve Kıbrıs konusunda Türkiye üzerinde parça tekliflerle baskı oluşturma çabalarının iyi niyetle bağdaşmayacağının altını çizdi.

Adada müzakere sürecinin devam ettiğini belirten Özgürgün bu çabalara destek verdiklerini vurguladı. Özgürgün, Kıbrıs Rum liderliğine de seslenerek, AB sürecinde Kıbrıs meselesini Türkiye'nin önüne engel olarak koymakla bir yere varamayacağını ifade etti.

Türk limanlarının Rum kesimine açılması ihtimaline ilişkin soru üzerine Davutoğlu, bunun şu anda gündemde olan bir konu olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: "Biz daha önce de bu konuyu değişik tecrübelerle yaşadık. Parça çözümlerin, parça tekliflerin nihai sonucu elde etmede çok etkili olmadığını gördük. Artık herkes Kıbrıs meselesinin bir bütün içinde çözümlenmesine önem vermeli. Ayrıca KKTC'ye uluslararası toplumun, BM'nin, AB'nin yaptığı taahhütler açık bir şekilde ortada iken ve bunların hiçbirinin yerine getirilmemiş olduğu da ortada iken Türkiye üzerinde böyle parça tekliflerle bir baskı oluşturma çabaları da iyi niyetle bağdaşmaz. Bizim için Kıbrıs meselesine kalıcı ve kapsamlı çözüm esastır. Türkiye'nin AB süreci ise kendi doğası içinde ve bize verilen taahhütler, yerleşmiş gelenekler ve teamüller süreci içinde yürümesi gereken bir süreçtir."

Davutoğlu, 2009 yılında çözüm ve barış umudu taşıyıp taşımadığının sorulmasına karşılık da, şu yanıtı verdi: "Barış öyle bir şeydir ki ekmek gibi, su gibi geciktiği zaman anlamını yitirir ve ihtiyaç olduğunda da hemen elde edilmesi gereken bir şeydir. Dolayısıyla barış için dünyanın bir yerinde ihtimal varsa vakit geçirilmemelidir. Hele Kıbrıs gibi uzun yıllardır karşılıklı barış gerçekleştirilmesi anlamında sıkıntılar yaşanmış bir adada bunun bir an önce gerçekleşmesini isteriz. Ama barışın gerçekleşmesi dışında sürdürülebilir olması için de barışın objektif ilkelere dayalı olması lazım. Eğer taraflar iyi niyetli tutumlarını sürdürür ve siyasi kararlılık gösterirlerse bunun gerçekleşebileceği inancını taşıyorum."

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın "Türkleri asimile edeceklerine" ilişkin sözlerinin bu çerçevede "hiç yapıcı olmadığını" belirten Davutoğlu, Kıbrıs Rum yönetimi yetkilileri de Hristofyas’a bu ilkesel konuda yapıcı davranmaları gerektiği yönünde uyarılar yapar" dedi.

İki dışişleri bakanının Şam'da düzenlenecek İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısında da bir araya geleceği ve KKTC’nin bölge ülkeleriyle ticari ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde ortak çaba sarf edecekleri bildiriliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG