Erişilebilirlik

Obama Guantanamo Kararını Savundu


Konuşmasına El Kaide’nin Amerika’ya saldırı hazırlığı içinde olduğunu vurgulayarak başlayan Obama, ülkenin olağanüstü bir dönemden geçtiğini, Amerika’nın iki savaşla birlikte iç ve dışta çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Obama, Küba’daki Amerika üssü Guantanamo’da bulunan tutukevini kapatma kararını savundu, Guantanamo'nun Amerika için yüz karası haline geldiğini söyledi.

Obama, son 7 yıl içinde Guantanamo’da 700’den fazla zanlının tutulduğunu ancak şimdiye kadar bunlardan sadece üçü hakkında dava açıldığını vurguladı.

Obama, Guantanamo tutukevini, başarısızlıkla sonuçlanan yanlış bir deneme olarak niteledi; Amerika’nın terörizmle mücadelede müttefik ülkelerle işbirliği yapmasına engel oluşturduğunu söyledi. Barack Obama, Guantanamo cezaevinin açık tutulmasının Amerika’nın nüfuz ve itibarına hala zarar verdiğinin savundu. Şu anda Guantanamo’da bulunan 240 zanlının, Amerika’daki yüksek güvenlikli Federal cezaevlerinde tutulabileceğini söyleyen Başkan, Remzi Yusuf ve Zekeriya Musavi gibi tehlikeli hükümlülerin cezalarını Amerika’da çektiğine dikkati çekti.

Başkan, ayrıca, Guantanamo’daki zanlılar arasında Amerika’nın ulusal güvenliğini tehdit edecek hiç kimsenin serbest bırakılmayacağını söyledi. Mevcut durumun çok karışık olduğunu belirten Başkan, federal bir mahkemenin haklarında serbest bırakılma kararı vermesine rağmen 17 Uygurun hala Guantanamo’da tutulmasını buna örnek gösterdi.

Terör zanlılarına uygulanan ve bazı çevrelerde işkence olarak nitelenen sorgulama yöntemlerini yasakladığını hatırlatan Başkan, Amerika’nın bir yandan diktatör ve faşist rejimlere karşı savaşırken, bir yandan da kendi cezaevlerinde işkence yapamayacağını belirtti. Obama işkencenin Amerika’nın ahlaki ve vicdani değerlerine ters düştüğünü söyledi ve “savaşlarda bizim kendilerine daha iyi bakacağımızı bildiklerinden Amerikan ordusuna teslim olan düşman askerleri vardı” dedi.

Başkan Barack Obama konuşmasında "Bilgi Edinme Hakkı Yasası"na da değindi. Devlet mekanizmasının şeffaf çalışması gerektiğine gönülden inandığını söyleyen Başkan, buna rağmen Irak’ta, Ebu Gureyp cezaevinde çekilmiş ve daha önce yayınlanmamış bazı işkence fotoğrafların kamuoyuna açıklanmasına karşı olduğunu vurguladı. Başkan, işkenceden sorumlu tutulan kişilerin zaten cezalandırıldığını söyledi ve “yeni resimlerle Amerika düşmanların eline yeni silah vermek istemiyorum” dedi.

Guantanamo deniz üssünde bulunan tutukevi, Afganistan savaşı sırasında yakalanan terör zanlıları için inşa edilmişti. Seçim kampanyası sırasında cezaevinin kapatma sözü veren Obama, Kongre’den, Afganistan ve Irak savaşları için istediği ödeneğe, 80 milyon dolarlık ek bütçe ekledi. Yönetim, bu parayı, tutukevinin kapatılması ve içindeki tutukluların başka yerlere nakli için kullanmayı planlıyordu.

Ancak tasarıyı görüşen Senato, Başkan Guantanamo'daki terör zanlılarının ne olacağını açıklanmadan ödeneği onaylamama kararı aldı. Başta Senato’daki Cumhuriyetçi Partili üyelerin yanı sıra Demokrat Partili üyelerin çoğu da kendi ek bütçe aleyhine oy verdi.

Barack Obama’nın Guantanamo’yı kapatmak için ek ödenek isteği geçen hafta Temsilciler Meclisi’nde de reddedilmişti.

Bazı senatörler, yönetimin, Afganistan ve Irak savaşı için istediği bütçeye, terör zanlılarının Amerikan topraklarına nakledilmesini yasaklayacak bir hüküm eklemeyi düşünüyor.

XS
SM
MD
LG