Erişilebilirlik

21 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


USA Today Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi terör zanlılarına uygulanan işkenceyi bildiği halde ses çıkarmamakla suçluyor. Gazete, bu yüzden Kongre’nin denetim görevini yapamadığını vurguluyor ve şöyle diyor:

"1970’lerde CIA’nin yaptığı işkenceler açığa çıkınca, Amerikan istihbarat kurumlarını denetleyecek bir mekanizma oluşturulmuştu. Buna göre CIA, istihbarat komisyonlarına bilgi verecek, komisyonlar belirli kurallar koyacaktı. Ancak pratikte bu işlemedi. Bush yönetiminde Kongrede Cumhuriyetçiler çoğunluktayken, CIA komisyonlara değil bazı Kongre üyelerine bilgi verdi. Demokratlar ise bu duruma sessiz kaldı. Pelosi, 2003’te CIA’nin tartışmalı sorgu yöntemlerini öğrendikten sonra da sesini çıkarmadı. CIA’nin yasal gereklilikleri yerine getirip getirmediği ayrı bir tartışma. Ancak Pelosi’nin yasanın amacına uygun davranmadığı ortada."

New York Times sigorta şirketlerinin denetimi konusunda hazırlanan yasa taslağını eleştiriyor. Gazete, mali krizin başlamasında, denetim eksikliğinin önemli rol oynadığını hatırlatıyor ve şöyle diyor:

"Temsilciler Meclisi’ne sunulan tasarı, halen eyaletler tarafından denetlenen sigorta şirketlerinin, federal denetim istemesineolanak sağlıyor. Eğer federal denetimi de beğenmezlerse tekrar eyalet denetimine geçmelerine olanak tanıyor. Elbette mali krizi tek bir nedene bağlayamayız. Ancak denetim karmaşasının, en büyük etkenlerden biri olduğunu herkes biliyor. Sigortacılık sektörünün de daha iyi denetlenmesi gerekiyor. Ancak eyaletlerle federal hükümet birbirlerine alternatif değil, birbirlerini tamamlayıcı bir denetim işlevi üstlenmelidir. Kongredeki ve Obama yönetimindeki sağduyulu isimler, denetim boşluğuna yol açacak bir kargaşaya izin vermemelidir"

Boston Globe otomobillerin karbon salımını azaltmayı amaçlayan kararı destekliyor. Ancak gazete, otomobillerden salınan gazların küresel ısınmadaki payının çok küçük olduğuna da dikkat çekiyor ve şöyle diyor:

"Asıl sera etkisi yapan gazlar, petrol rafinerileri, elektrik santralleri, kağıt, cam ve çelik gibi fabrikalarından kaynaklanıyor. Temsilciler Meclisi karbon salımına bir sınırlama getirecek ve her firmanın kendi emisyon hakkını piyasada satmasına olanak sağlayacak bir tasarıyı görüşüyor. Ancak daha geniş bir destek alabilmesi için tasarıya, çok sayıda istisnai hüküm kondu. Bu istisnalar olmasaydı, firmaların karbon salımını azaltmaları yönündeki baskı çok daha etkili olacaktı. Yine de yıllarca Bush’un veto tehdidi nedeniyle Kongre’nin bu konuda hiçbir adım atmadığı düşünülürse, söz konusu tasarı önemli bir ilerleme anlamına gelir"

Los Angeles Times gazetesi, Obama’nın Guantanamo’daki adaletsizliği sona erdirme sözünü tutmasının zor olduğunu yazıyor. Gazete, tutukluların federal cezaevlerine nakledilmesine ve federal mahkemelerde yargılanmasına birçok kişinin karşı çıktığını hatırlatıyor:

"Obama, terör zanlılarının hepsinin değilse bile büyük bir kısmının federal mahkemelerde yargılanması konusunda ısrarcı olmalıdır. Senato, bazı tutukluların serbest bırakılacağı veya Amerika’daki cezaevlerine nakledileceği korkusuyla, Guantanamo’nun kapatılması için gerekli ödeneği vermemekte direniyor. Obama, bu direnişi de aşmanın yolunu bulmalıdır. Yargılanma yöntemleri bir yana, şu ana kadar Guantanamo’daki 220 zanlının çok küçük bir kısmı hakkında dava açıldı. Eğer bu zanlılar başka ülkeler tarafından kabul edilmese veya Obama yönetimi verdiği sözleri hayata geçiremezse, sonsuza kadar orada kalabilirler"

XS
SM
MD
LG