Erişilebilirlik

20 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Bakü’nün, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasından rahatsız olduğunu yazıyor. Gazete, Azerbaycan’ın Ankara’ya karşı doğalgaz silahını ve Rusya kartını kullandığı yorumunda bulunuyor.

"Kafkasya’da yerel düzeyde etnik kültürün korunması, ulusal düzeyde toprak bütünlüğü korkusu etkisini hissettiriyor. Uluslararası düzeyde ise nüfuz kavgası ve enerji kaynaklarına ulaşım mücadelesi var. Bu durum, Kafkasya’da güven oluşturmak için karmaşık bir yaklaşımı zorunlu kılıyor. Başbakan Erdoğan geçen hafta etnik ve enerji kaynaklı gerginliği azaltmak için Rusya ve Azerbaycan’a gitti. Azerbaycan’da, Dağlık-Karabağ konusu çözülmedikçe Ermenistan’la sınır kapısının açılmayacağını söylemesi, Erivan’da tepkiyle karşılandı. Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki normalleşme sürecinin riske girdiği yorumları yapıldı. Kafkasya, siyaset ve enerjinin iç içe girdiği bir bölge. Dolayısıyla her iki konu da, farklı düzeylerde olsa bile eş zamanlı olarak ele alınmalı."

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Başkan Obama ile görüşmesinin yankıları sürüyor. Washington Post görüşmenin İsrail ile Amerika arasındaki görüş ayrılıklarını açığa çıkardığını savunuyor.

"Netanyahu hükümetinin de, Arap ve Filistinli liderlerin de Obama yönetiminden açık bir baskı gelmedikçe tavize yanaşmayacağı ortada. Ancak Obama’nın İsrail-Filistin anlaşmazlığının kısa sürede çözümü için baskı yapması durumunda, Amerika ile İsrail arasındaki ilişkilerde ciddi bir gerginlik yaşanabilir. Yine de, Obama İsrailli seçmenlere, Filistin devleti kurulmasına açıkça destek vermeyen ve yerleşim birimlerinin genişlemesini engellemeyen hiçbir hükümetin, Amerika’yla sıcak ilişki kuramayacağını anlatmalıdır. Böyle bir yaklaşım Ortadoğu’da barışı sağlamasa bile, gelecekteki çabalar için doğru bir zemin hazırlamış olur."

New York Times yönetimin araçlarda yakıt verimliliğini artırmaya ve karbondioksit emisyonunu azaltmaya yönelik kararını destekliyor. Gazete, yeni standartların getireceği faydaları şöyle sıralıyor;

"Başkan Obama’nın Salı günü açıkladığı standartlar, sera etkisi yapan gazların ve Amerika’nın petrole bağımlılığının azaltılmasında çok önemli bir aşama oluşturuyor. Bu standartla ayrıca otomobil sektörü ile çevreciler arasında yıllardır süren siyasi ve hukuki kavgayı da bitirecek gibi görünüyor. Ancak bu kararlar, en çok atmosfere yarayacak. Çünkü Amerika’da sera etkisi yapan gazların üçte biri otomobillerden kaynaklanıyor. Elbette açıklanan bu önlemler, ekonominin tamamını kapsayacak emisyon vergisinin bir alternatifi değildir. Ancak yine de gerekli ve önemli bir başlangıçtır."

Boston Globe seçim kampanyası sırasında terör zanlılarının askeri komitelerde yargılanmasını eleştiren Obama’yı bu yanlışı sürdürmekle suçluyor. Gazete, zanlıların federal veya askeri mahkemelerde yargılanmasını öneriyor.

"Obama, Guantanamo’daki tutukevini kapatma kararı alarak Bush döneminin yanlışlarını düzeltme konusunda kayda değer bir adım attı. Ancak askeri komisyonlar konusunda ısrar etmesi, bu çabaya gölge düşürecektir. Obama, göreve başlaması sırasında yaptığı konuşmada, hukuk devleti anlayışına ve insan haklarına bağlı kalacağını söylemişti. Bu konuda çıkarcı davranmayacağı vaadinde bulunmuştu. Ancak, askeri komiteler konusundaki ısrar sadece politik çıkar hesabıyla açıklanabilir."

XS
SM
MD
LG