Erişilebilirlik

Türkiye İle AB Arasında Başlık Sıkıntısı


Türkiye, Avrupa Birliği’yle tam üyelik müzakerelerine başladığı 3 Ekim 2005’ten bu yana başlık açma konusunda oldukça düşük bir performans sergiledi. Yaklaşık dört yıllık sürede sadece 10 başlık açılırken bir başlık kapatılabildi. Bu düşük performansta Avrupa Birliği’nin çıkardığı zorlukların yanı sıra Türkiye’nin gerekli adımları gerektiğinde atamaması da etkili oldu.

Gelinen aşamada başlıklar konusu yine sorun yaratıyor. Ankara’nın hedefi haziran sonunda bitecek olan Çek Dönem Başkanlığı’nda en az iki, mümkünse daha fazla başlık açmaktı. “Sosyal Politika ve İstihdam” ile “Vergilendirme” başlıkları açılması en olası başlıklar olarak görülüyordu. Ancak “Sosyal Politika ve İstihdam” başlığındaki açılış kriterlerinin karşılanması için gerekli olan yasal düzenlemeler yapılmayınca bu başlığın açılmayacağı kesinleşti.

“Vergilendirme” başlığında ise uzun tartışmalar sonucunda uzlaşı sağlandı. Ancak bu uzlaşının sağlanması gereğinden fazla zaman aldığından bu başlığın açılması için Avrupa Birliği kanadında yapılacak çalışmaların Haziran sonuna yetişmeme riski mevcut.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ortaklık Konseyi için geldiği Brüksel’de basın mensuplarıyla yaptığı sohbette sürece stratejik bir vizyonla bakılması gerektiği üzerinde durdu. Davutoğlu’nun süreçte yaşanan zorluklar için gösterdiği ana adres ise Avrupa Birliği ve bazı üye ülkelerin tutumuydu.

Davutoğlu “Bu konularda karşı karşıya kaldığımız sorunları hepiniz biliyorsunuz. Kıbrıs’la ilgili olarak askıya alınan fasıllar, Fransa’nın tek taraflı olarak takındığı tutum dolayısıyla zorluk çektiğimiz fasıllar... Bütün bunlara rağmen teknik sürecin biz Komisyon’la sadece teknik bir süreç olarak ilerlemesine büyük önem veriyoruz. Buraya mümkün olduğu kadar dış faktörlerin, dış etkilerin müdahil olmaması önemli” diye konuştu.

Bundan önceki dönemlerde Türkiye’nin her Dönem Başkanlığı sırasında iki tane de olsa başlık açması sürecin başarısının göstergesi olarak yansıtılıyordu. Oysa şimdi farklı bir anlayışı yerleştirme çabası söz konusu. Başmüzakereci Egemen Bağış bu konuda şunları söylüyor:

“Türkiye’nin müzakere faslı açıp açmaması sadece Türkiye’ye bağlı bir konu değil. Hepinizin yakından takip ettiği bir çok siyasi faktörler bunda rol oynuyor. O yüzden Türkiye’nin Avrupa Birliği yolundaki kararlılığının veya başarısının göstergesi açılan fasıl sayısı değil Türkiye’nin yapmış olduğu reformlar olmalıdır.”

AB kanadı, “Vergilendirme” başlığının açılmasının gecikmesi ihtimalini yüksek görmekle birlikte umutların tam anlamıyla tükenmediği mesajını veriyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG