Erişilebilirlik

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Paris'te


Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan beraberindeki heyetle Paris’e geldi. Fransa’da Savunma ve Avrupa Birliği yetkilileri ile görüşen Mercan, iki ülke arasında durma noktasına gelen askeri işbirliği konusunu ele aldı. Mercan ilişkilerin normalleştirilebilmesi için Fransa’dan adım atmasını beklediklerini bildirdi.

Türkiye ile Fransa arasında askeri ve siyasi alanda bir süredir adeta “kaybet-kaybet” ilişkisi yaşanıyor. Fransa’nın 2001 yılında Meclis’ten Ermeni soykırımı kararı çıkartması, Avrupa Anayasası referandumunu Türkiye karşıtlığı üzerine oturtması üzerine ikili ilşkiler kopma noktasına geldi. Üstelik yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Fransa her seçim öncesi Türkiye tartışmasını gündeme getirdi.

2006 yılında Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis cezası verilmesini öngören yasanın Parlamento’dan geçmesi özellikle askeri ilişkileri sarstı. Genelkurmay Başkanlığı, Eurocopter ihalesi dahil Fransa ile tüm askeri ihaleleri askıya aldığını duyurdu. Fransa, 2007 Temmuz’unda Ankara’daki Silah Alım Delegasyonu’nu kapatarak yanıt verdi.

Türkiye’nin tam üyeliği önümüzdeki ay yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin de ana konusu. 7 Haziran’da yapılacak seçimler sonrasına hazırlanan Türkiye, kendi tezlerini Fransız muhataplarına anlatmak için Paris’e mekik diplomasisi başlattı. Geçtiğimiz ay sonunda Paris’e gelen AB’den sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın ardından, dün de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, beraberindeki heyetle Paris’e gelerek Savunma ve AB’den sorumlu politikacılarla görüşmeye başladı.

Dışişleri ve Savunma Komisyonları ile AB ve Güvenlik’ten sorumlu devlet sekreterleriyle görüşecek olan Mercan, dünkü temaslarında Fransız askeri yetkililerle bir araya gelerek, NATO politikaları üzerinde çalıştı ve askeri alanda diyalog arayışında oldukları mesajını iletti. Mercan, savunma ve güvenlik alanlarındaki konularda Türkiye’nin yeni pozisyonunu anlatarak, seçimlerden sonra Fransa’dan ilişkilerin normalleşmesi için adım atmasını isteyecek.

Fransa NATO’nun askeri kanadına geri dönüyor. Türkiye ise Amerika’dan sonra NATO’nun en büyük ordusuna sahip. Türkiye ve Fransa Afganistan ve Lübnan’da NATO operasyonlarında ortak görev alıyor. Fransa’nın bunu görmezden gelmesi olanaklı görünmüyor. Zira, Türkiye Fransa’dan 1995-2005 yılları arasında 1.5 milyar Euroluk silah almış.

Üstelik Fransa’nın NATO’ya dönüş kararı henüz NATO Güvenlik Konseyi’nden geçmedi. Türk yetkililer tüm üyelerin evet dediği bir durumda veto yetkilerini kullanmayacaklarını belirtiyorlar. Ancak Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasında ilişkilerin yeniden yükselme dönemine geçmesini bekliyorlar. Murat Mercan ve beraberindeki heyet iki gün daha Fransız parlamenter ve devlet yetkililerine bu tezlerini aktardıktan sonra Ankara’ya dönecek.

XS
SM
MD
LG