Erişilebilirlik

Türkiye'nin Bu Haftaki Gündemi Yoğun


Türkiye haftaya yoğun bir uluslararası gündemle giriyor. Karabağ sorununun çözümü için çalışan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT Minsk Grubu’nun Fransız Eşbaşkanı Bernard Fassier, Ankara’da temaslar yapacak. Hafta sonunda gerçekleşen Putin-Erdoğan görüşmesinin yankıları devam ediyor. 37 ülkede 72 can alan domuz gribi virüsü Türkiye’ye de ulaştı.

Türkiye haftaya yoğun bir gündemle girdi. Karabağ sorununun çözümünde arabuluculuk eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun Fransız Eşbaşkanı Bernard Fassier, Pazartesi günü Ankara’da temaslarda bulunacak. Fassier’nin, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile görüşmesi öngörülüyor. Fassier, Ankara’dan önceki durağı olan Bakü’de yaptığı açıklamada, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi süreciyle Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun farklı konular olduğunu ileri sürmüştü.

Hafta sonunda Soçi’de yapılan Erdoğan-Putin görüşmesinde de gündemde Karabağ sorunu vardı. Putin ile Erdoğan arasında son beş yıldaki 8’nci zirvede Erdoğan Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini ilerletmek amacıyla Rusya Başbakanını Türkiye’ye davet etti. Ayrıca Erdoğan-Putin zirvesinden Mavi Akım-2 doğalgaz hattıyla ilgili görüşmelere başlama kararı da çıktı. Görüşmede Türkiye’nin Rusya’dan elektrik enerjisi alması ve Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşasıyla ilgili gelişmeler de ele alındı.

Hafta sonunda öne çıkan önemli bir gündem maddesi de iki yıl sonra düzenlenen Cumhuriyet mitingi oldu. Ankara’daki mitinge katılımın 2007’dekilere daha oranla daha az olduğu gözlemlendi. Mitingi düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği yetkilileri bunun sebebinin Ergenekon iddianamesinde daha önceki mitinglerin suça delil gösterilmesinin olduğunu ifade ettiler. Tandoğan meydanındaki miting Ergenekon soruşturmasını protesto etmek amacıyla yapılıyor. Yaklaşık 130 bin kişinin katıldığı miting Türkiye’de bir soruşturmanın protesto edildiği ilk toplu gösteri olarak kabul ediliyor. Mitingin başlıca sloganı “Sosyal hukuk devletine, demokratik laik cumhuriyete, üniter yapımıza ve tam bağımsızlığımıza sahip çıkalım” dı.

Bu arada birçok ülkede etkisini gösteren domuz gribinin Türkiye’de de görülmesi panik havası yarattı. Sağlık Bakanlığı önemleri genişletirken Türkiye’deki hava ve kara limanlarına 10 adet termal kamera monte edildi. Bakanlık, 17 tane daha termal kameranın değişik limanlara monte edileceğini açıkladı.

Dünyada bugüne kadar 70’ten fazla ölüme neden olan domuz gribi, Amerika’dan Irak’a gitmek üzere Amsterdam aktarmalı olarak İstanbul’a gelen Irak asıllı ABD vatandaşı Sarkat Salman Ali’de tespit edildi. Salman Ali’yle birlikte hastanede gözetim altında tutulan annesinde de virüs oldugu belirlendi. Sağlık Bakanlığı, hastayla aynı uçakta seyahat eden yolculardan ulaşılanlarda herhangi bir domuz gribi belirtisi olmadığını açıkladı. Ancak yetkililer, uçaktaki yolculardan 8’ine halen ulaşılamadığını hatırlatıyor. Türkiye, ortaya çıkan vakayla birlikte domuz gribinin görüldüğü 39’uncu ülke oldu.

XS
SM
MD
LG