Erişilebilirlik

15 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Ekonomideki karmaşık verileri ele alan USA Today küresel bir çöküş tehlikesinin atlatıldığını yazıyor. Ekonomik durgunluktan çıkışın bu yıl içinde başlayabileceğini savunan gazete, bir başka tehlikeye dikkat çekiyor.

"Merkez Bankası ve Obama yönetimi, ekonominin canlanması çabasında ivme sağlayıcı bir güç oldu. Ancak ekonomide düzelme başlar başlamaz, yüksek enflasyondan ve faiz oranlarında hızlı bir artıştan kaçınmak için çok dikkatli hareket etmek gerekecek. Ne var ki, Obama yönetiminin ve Kongre'nin teşvik paketlerinden sonra mali disipline geçmesi hiç kolay olmayacak. Halen 11 trilyon dolar borcu olan hükümetin sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarında kesintiye gitmesi gerekecek. Kamu borçlarının ve yatırımlarının azaltılması, buna karşılık gelir artırıcı önlemler alınması gerekecek. Tüketime değil, tasarrufa ve yatırıma dayalı bir ekonomik modele geçilmesi gerekecek. Bu açıdan bakıldığında, şu anda yaşanan sorunların, işin kolay kısmı olduğu söylenebilir."

Washington Postise Obama yönetimini 787 milyar dolarlık teşvik paketini uygulamaya koymakta gecikmekle suçluyor. Gazete, teşvik paketinin sadece 29 milyar dolarlık kısmının kullanıldığını belirtiyor:

"İktisatçılar, teşvik paketinin bir an önce devreye sokulmasında ısrar ediyorlar. Geç kalınması durumunda, bu paranın ekonomide düzelmeye değil, enflasyona yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar. Yönetim, klasik bir teşvik paketi yerine daha iddialı ve uzun vadeli bir paket hazırladı. Paketin üçte birinin 2011'den sonra devreye sokulması planlanıyor. Elbette bunun ekonomik ve siyasi gerekçeleri vardı. Durgunluğun daha uzun süreceği düşünülüyordu. Obama, teşvik paketini ekonomik reformları gerçekleştirmek amacıyla da kullanmayı hesapladı. Ancak, ekonomide ağır aksak gelişmeler gözlenirken, teşvik paketindeki paranın daha hızlı bir biçimde devreye sokulması gerekir."

Boston Globe gazetesi, Amerika'nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne katılmasının doğru olduğunu vurguluyor. Gazete, Bush döneminde Konsey'in boykot edilmesinin bir işe yaramadığını savunuyor:

"Bush'un Konsey'e tavır koyması, insan hakları ihlallerinden mağdur olanlara hiçbir fayda sağlamadı. Tam tersine, hem dostlarımıza hem de düşmanlarımıza, Amerika'nın çokuluslu kurumlarda çalışmak yerine, tek yanlı bir politika benimsediği mesajını verdi. Elbette Konsey, şu anda istenen noktada değil. Üyeleri arasında insan haklarını ihlal eden yönetimler de var. Amerikan delegasyonu, Konsey'in kendi içinde reform gerçekleştirmesi için, temel özgürlükleri reddeden ve insan haklarına saygı göstermeyen ülkelerin dışlanması için çaba harcamalıdır. Terör zanlılarına işkenceden vazgeçen Amerika, şimdi ikiyüzlü bir konuma düşmeden böyle bir çalışma başlatabilir."

Los Angeles Timeseski başkan yardımcısı Dick Cheney ile eski Küba devlet başkanı Fidel Castro'yu hedef alıyor. Gazete, iki ismi de "geçmişin hayaletleri" olarak tanımlıyor:

"Cheney de Castro da, uzun bir iktidarın ardından dünya siyaset sahnesinden çekilmek yerine, kendi inançlarının amansız savunucuları olarak ortalıkta dolanıyor. Bay Cheney, Cumhuriyetçiler seçimi kaybetti! Bırakın yeni yönetim rahatça işini yapsın. Siz de geleneklere uygun olarak kitabınızı yazın veya sosyal bir sorumluluk üstlenin. Bay Castro, Küba halkının sizi seçimle gönderme fırsatı olmadı! Ama elli yıllık iktidar yeterli olmalı. Artık kardeşiniz devlet başkanı. Ona bir şans tanıyın. Ve her ikiniz de ailelerinize daha fazla zaman ayırın."

XS
SM
MD
LG