Erişilebilirlik

En Tehlikeli Mikropları Araştıran Laboratuvar


Geçen yıl Ağustos’ta Texas eyaletinin Galveston kentinde meydana gelen Ike Kasırgası’ndan sadece birkaç hafta önce yeni bir ulusal laboratuvar hizmete girmişti. Kasırgalara dayanıklı olarak inşa edilen laboratuvar, hiçbir zarar görmemiş, çalışmalar aksamadan yürümeye devam etmişti. Galveston Ulusal Laboratuvarı’nın bulunduğu bina, son derece güvenli, çünkü bu yapıda dünyanın en tehlikeli mikropları üzerine araştırmalar yapılıyor.

Galveston’daki doktorlar nadir görülen bir hastalığa yakalanan hastayı muayene etmek üzere Afrika’ya giden meslektaşlarıyla video konferans yapıyor. Dünyanın birçok yerinde yeni hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu hastalıklar aslında önceden bilinenlerin farklı türleri. Ancak emin olmak için hastalığa yol açan bakteri ya da virüsler, incelenmek üzere Galveston’a gönderiliyor. Bakteri ve virüsler, 52 bin metrekarelik Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi kampusündeki Galveston Ulusal Laboratuvarı’nda inceleniyor. Laboratuvarın yöneticilerinden Jim LeDuc, uzmanların, her türlü bakteri ve virüsü incelemeye hazır olduğunu söylüyor. LeDuc, “Vebadan şarbona kadar birçok hastalıkta uzman öğretim üyelerimiz var. Virütik hastalıkları, hem grip gibi sık rastlananlar, hem de deng humması, kanamalı virütik ateş hastalıkları gibi çok sık rastlanmayan hastalıklarla ilgili birçok araştırma yürütüyoruz,” diyor. Galveston’daki laboratuvarda hastalıklara yol açan bütün virüs ve bakterilerden oluşan bir koleksiyon var. Dünyanın dört bir yanından uzmanlar, yeni hastalıkların incelenmesine katkıda bulunuyor. Jim LeDuc’e göre bir organizmayı tanımak için önce temel özellikleri çıkarılmalı. Virüs ya da bakterinin yapısını anlamak içinse moleküler özelliklerine bakılmalı.

Bir virüs ya da bakterinin ölüme yol açtığı ve hemen tanımlanamadığı durumlarda laboratuvarda en yüksek güvenlik alarmı devreye giriyor. Soyutlanmış bir ortamda tutulan virüs ya da bakteriyi incelemek için uzmanlar içi hava dolu özel plastik giysiler giyiyor. Laboratuvarın en önemli işlevlerinden biri, bir terör saldırısında kullanılabilecek biyolojik silahın derhal tanımlanması ve uygun tedavinin bulunması. Jim LeDuc şöyle açıklıyor: “Biyolojik silah olarak geliştirilen bakteri ve virüsleri tanımlamak için doğal olarak oluşan ve bulaşıcı hastalıklara yol açan virüs ve bakteriler için uyguladığımız işlemleri devreye sokuyoruz.” LeDuc, ana görevlerinin, teşhis metodlarını geliştirmek, en etkili tedavi yöntemini belirlemek ve hastalıkların hızla yayılmasını engellemek için önlem almak olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG