Erişilebilirlik

Domuz Gribine Karşı Aşı Çalışmaları


Dünya Sağlık Örgütü, birkaç laboratuvarda domuz gribine yol açan A-H1N1 virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmaları yapıyor. Örgüt en son altı kademeli grip salgını uyarı sisteminde seviyeyi bir kez daha yükselterek beşe çıkarmıştı. Ancak aşı geliştirmenin aylar sürebileceği belirtiliyor.

Domuz gribi vakaları artarken A-H1N1 virüsüne karşı aşı geliştirme çabaları da hızlandı. Maryland Üniversitesi’nde kuş gribi aşısı denemelerini yürüten Doktor Wilbur Chen, hayvanlardan insanlara bulaşan grip türlerini inceliyor. Doktor Chen, Baltimore’daki Aşı Araştırmaları Kongresi’ndeki konuşmasında şunları söyledi: “Aşı uzmanları olarak teknolojiyi bir adım ileri götürüp aşı geliştirme sürecini iyice hızlandırmak istiyoruz.”

Ancak aşı geliştirmek, en az 3 ay, hatta daha uzun sürebiliyor. Uzmanlar, ilk aşamada canlı virüsleri tavuk yumurtalarına enjekte edip beklemeye başlıyor. Salgın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi uzmanları domuz gribi virüsünü ayrıştırdı ve aşı yapımında ilk adım olan örneği geliştirdi. Aşı üreten Med Immune şirketinden araştırmacı Ed Mocarski yeni üretilen aşının insanlarda güvenli olup olmadığının belirlenmesi için öncelikle hayvanlar üzerinde denenmesi gerektiğini belirtiyor. Mocarski’ye göre aşıdaki virüs, hastalığa yol açmaması için etkisiz hale getirilmeli.

Uzmanlar hızla aşı geliştirmeye çalışırken, aşının yan etkisi olmamasına özen gösteriyor. 1976 yılındaki domuz gribi salgınına karşı başlatılan aşı programının yolaçtığı kötü sonuçlar, hala unutulmadı. O yıl 30 kişi, aşıdan kaynaklandığı sanılan nörolojik bozukluklar nedeniyle hayatını kaybetmişti. Dr. Chen “Virüsün hızla yayılması gibi bir tehlike karşısında, aşıdan kaynaklanan ve birkaç gün sürecek ağrı ya da ateş gibi geçici bazı yan etkiler, binlerce kişinin hayatının kurtarıldığı düşünülürse, katlanılması zor olmayacak bir durumdur,” diyor.

Aşının dozu, insanlar üzerindeki klinik deneylerde belirleniyor. St. Louis Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Geliştirme Bölümü Başkanı Doktor Robert Belshe ise şöyle konuşuyor: “Aşıyı geliştirmek ve klinik deneyleri tamamlamak, birkaç ay sürecek. Eminim aşı üreten firmalar, canla başla çalışıyor, ne kadar zamanları olduğunu ve önümüzdeki birkaç ay içinde ne kadar aşı üretebileceklerini bulmaya çalışıyor.” İlaç firmalarının iyi çalıştığını doğrulayan Ed Mocarski’ye göre aşı üreticisi firmalar acil aşı ihtiyacını karşılamaya hazır durumda.

Dünya Sağlık Örgütü, birkaç laboratuvarın aşı üretmede çok ilerlediğini bildiriyor. Uzmanlar, domuz gibinin yaz aylarında etkisini kaybedeceği, ancak kışın geri geleceği tahmininde bulunuyor. Bu yüzden sonbaharda çıkacak grip aşısına, domuz gribi virüsünün eklenmesi sözkonusu. Maryland Üniversitesi’nden Dr. Wilbur Chen aşılardaki virüs türlerini şöyle açıklıyor: “Sezonluk grip aşısında genellikle üç virüs türü bulunuyor. Bu virüsler, önümüzdeki yıl yayılma olasılığı yüksek olanlar. Gelecek yılın aşısında hangi virüslerin olacağına çoktan karar verildi bile.” Grip virüsünün değişken olması nedeniyle aşının da yüzde yüz garantisi yok. Dünya Sağlık Örgütü, bütün hükümetlere salgın hastalıklara karşı hazırladıkları önlem planını etkili bir hale getirmelerini tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG