Erişilebilirlik

IMF: 'Avrupa'da Ekonomik Durgunluk Derin'


Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa’da ekonomik durgunluğun 2010 yılına kadar sürmesini, toparlanmanın da aşamalı olmasını bekliyor.

Avrupa Bölgesi Ekonomik Beklentiler raporunu açıklayan IMF, küresel ekonomideki güvensizliğin ve talebin düşmesinden dolayı Avrupa kıtasının “derin bir durgunluğa” girdiğini açıkladı.

IMF Avrupa’da ekonomik toparlanmanın aşamalı olarak 2010 yılının ikinci yarısında başlayabileceğini, ancak bunun için bazı koordineli adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.

Finans sistemi ve reel ekonomideki karşılıklı sorunların ciddi bir risk oluşturduğu Avrupa’da tüketim, yatırım ve ihracatta büyük düşüş kaydedildiğine dikkat çekiliyor. IMF, Avrupa kıtasındaki ülkelerin finans sisteminin birbirine bağlı olması ve bölgesel ticaretin güçlü olması nedeniyle ekonomik yavaşlamanın bütün kıtada hissedildiğini vurguluyor.

IMF, piyasalarda güvenin yeniden sağlanması için bölge ülkelerinin özellikle finans sektöründe bazı önlemler alması gerektiğini yazıyor. Talebin canlandırılması için orta ve uzun vadeye dikkat ederek makro politikaların uygulanması gerektiğini belirten IMF, ekonomik durgunluğu hafifletecek, sürdürülebilir ve etkili mali politikaların 2010 yılında da devam etmesi gerektiğini vurguluyor. IMF Avrupa’da vergi indirimlerinden ziyade altyapı yatırımlarının daha etkili olacağını, koordineli adımlar atılması gerektiğini yazıyor.

Türkiye

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türk ekonomisinin 2009 yılında yüzde 5,1 oranında küçüleceğini; önümüzdeki yıl kısmen toparlanarak yüzde 1,5 oranında büyüceğini tahmin ediyor.

IMF Raporuna göre 2009 yılında en büyük küçülmeyi kaydedecek ülkeler arasında Türkiye de var. 42 ülkenin değerlendirildiği Avrupa Bölgesel Ekonomik Beklentiler raporunda bu yıl Türkiye’den daha büyük düşüş kaydedecek sadece dokuz ülke sıralanıyor. Türkiye’den daha büyük küçülme kaydedecek bu ülkeler: Finlandiya, Almanya, İrlanda, Estonya, Letonya, Litvanya, İzlanda, Rusya ve Ukrayna.

Bununla birlikte, 2010 yılında büyüme kaydedecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Rapordaki beklentilere göre, sadece dört ülke Türkiye’den daha ciddi bir büyüme sağlayacak: Beyaz Rusya, Arnavutluk, Slovakya ve Kıbrıs.

IMF yavaşlamadan en çok gelişmekte olan ekonomilerin etkileneceğini, ancak bu ekonomilerin daha çabuk toparlanabileceğini belirtiyor. Uluslararası Para Fonu’na göre, Avrupa’daki gelişmiş piyasalar 2009 yılında ortalama yüzde 4 oranında küçülecek, 2010 yılında da az da olsa küçülmeye devam edecek. IMF Bölge Raporuna göre Avrupa’daki gelişmekte olan ekonomiler 2009 yılında yüzde 4,9 oranında küçülecek, 2010 yılındaysa kısmen toparlanacak.

New York'taki Medley Advisors danışmanlık şirketi uzmanlarından Kaan Nazlı IMF raporunu ve beklentileri Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi. Barış Ornarlı'nın haberinin tümünü dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG