Erişilebilirlik

Sanat Kurumları Ekonomik Dar Boğazdan Geçiyor


Ekonomik kriz özel ve kurumsal bağışlarla ayakta duran sanat kurumlarını da sıkıntıya soktu. Amerikan iş dünyasında sanat, yüzde 4’lük bir paya sahip. Sanatın ayakta tutulması, sadece sanat dünyası için değil, küresel ekonomi için de büyük öneme sahip.

Washington’da Figaro’nun Düğünü’nü sahneye koyan Constellation Tiyatro Grubu Amerika’daki kar amacı gütmeyen diğer işletmeler gibi ekonomik durgunluğun sancılarını yaşıyor. Grubun kurucusu ve sanat yönetmeni Allison Stockman bu yıl hem sahnede hem de sahne dışında yaratıcı olmaları gerektiğini söylüyor.

Amerika’da tıpkı Constellation Tiyatrosu gibi yaklaşık 100 bin kar amacı gütmeyen sanat kuruluşu bulunuyor. Bu kuruluşlar 5 milyon 700 bin kişiye istihdam yaratıyor. Tiyatrolar, gelirlerinin yarısını biletlerden elde ediyor, yüzde 40’ı kişisel bağışlardan, yüzde 10’u şirketler, vakıflar ya da hükümetten geliyor. Robert Lynch Sanat için Amerikalılar adlı grubun başkanı. Lynch, zor bir yıl geçirdiklerini söylüyor. Lynch şöyle konuşuyor: “Dans ve tiyatro gruplarıyla ya da senfoni orkestralarıyla görüşüyorum. Yaklaşık yüzde 10’u kapanma ya da tüm sezonu iptal etme tehlikesiyle karşı karşıya.” Robert Lynch, geriye kalan yüzde 90’ın da yüzde 20’lere varan bütçe kesintisiyle karşılaştığını belirtiyor.

Washington’daki çocuk tiyatrolarından Imagination Stage için de durum aynı. Geçen yıl Inc. dergisi bu tiyatroyu Amerika’da en hızlı büyüyen 5bin şirket arasında 49’ncu sırada gösterdi. Bu yıl tiyatronun bağışları yüzde 10 kesilecek. Yönetici Brett Crawford duruma çözüm bulamadıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “İlk aklımıza gelen maaş kesintisine gitmek olmadı. Maaşlar bütçemizin yüzde 40-50 kadarını oluşturuyor ama buradan kesmeyeceğiz diye düşündük.” Ancak sanat dünyasında bile tüm planlar piyasa şartlarıyla bağlantılı. Constellation Tiyatrosu’ndaki oyuncular gelecekte iş bulup bulamayacaklarını bilmediklerini söylüyor. Nanna Ingvarsson Washington’daki tiyatroların çoğunun yazın sahnelenecek yapımların kadrolarını çoktan seçtiğini söylüyor. Ingvarsson’a göre bu oyunların gerçekten sahnelenip sahnelenmeyeceği belli değil. Zamanları ve kadrolar belli olsa da yine de hiçbir şeyin garantisi yok. Sanat için Amerikalılar grubu bu yıl fonların azalmasıyla sanat sektöründe 750 bin kişinin işsiz kalacağını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG