Erişilebilirlik

Papa Benedict Ürdün'den İsrail'e Geçiyor


Papa 16. Benedict Ortadoğu turu kapsamında İsrail’e gidiyor. 80 bin kişilik bir güvenlik ordusunun koruyacağı Papa için İsrail tüm hazırlıkları tamamladı.

Papa 16. Benedict’in Kudüs'te ve Nasıra'da düzenleyeceği ayinler için binlerce kişinin toplanacağı alanlarda düzenlemeler yapılırken, olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Papa'yı İsrail'de polis, askerler ve gizli ajanlardan oluşan 80 bin kişilik bir güvenlik ordusu koruyacak.

Papa 16. Benedict, Kudüs'te her üç dinin kutsal mekanlarını ziyaret ederek barış mesajları verecek; Filistin topraklarında ise Beytüllahim'de Milat Kilisesi'nde yine bir ayine katılıp, kentteki Aida mülteci kampına da ziyarette bulunacak.

Papa'nın ziyareti için alınan güvenlik önlemleri, bugüne kadar İsrail'de alınan en büyük güvenlik önlemini oluşturuyor. "Beyaz Pelerin" adı verilen Papa’yı koruma operasyonuna göre sadece Kudüs'e 30 bin polis konuşlandırılacak.

Papa'nın ziyaretiyle ilgili alınmış herhangi bir terör ihbarı ya da tehdit yok. Ancak Papa, güvenlik gerekçesiyle, genellikle ziyaretlerinde kullandığı üstü açık arabasını, İsrail'de sadece Nasıra içerisinde ayin alanına giderken kullanacak.

Papa’nın ziyareti hem İsrail hemde Filistin tarafında dört gözle bekleniyor. Daha önce İslam ve Yahudi dünyasını öfkelendiren bazı konuşmalar yapan Papa'nın bu topraklarda yapacağı söylemler ve sarf edeceği her kelimenin önemli olduğuna dair yorumlar medyada yer alıyor.

Kudüs'teki Latin Patriği Fuad Twal, İsrail'in Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, kendisini en fazla endişelendirenin, Papa'nın yapacağı konuşma olduğunu belirterek, "Müslümanlar için tek kelime etse benim başım derde girecek. Yahudiler için bir kelime sarf etse, yine benim başım dertte olacak. Sonuçta Papa ziyaretini tamamlayıp Roma'ya geri dönecek, ama sonuçlarına ben katlanacağım" dedi.

Ancak yine de Hıristiyanlığın en önemli dini liderinin Kudüs'te, her üç semavi dine ait yerleri ziyaret etmesinin ve dini toplum liderleriyle buluşacak olmasının, dinler arasındaki hoşgörü için gerçek bir fırsat yarattığına dikkat çekiliyor.

Papa İsrail ve Filistin’de 15 Mayıs’a kadar kalacak ve bu süre içinde Kudüs'te Haremüşşerif'e ve Ağlama Duvarı'na, Hristiyanların kutsal mekanı ve İsa peygamberin öldüğü Holy Sepulchre'a, son yemeği yediğine inanılan mahale ve Soykırım Müzesi'ne, Beytüllahim'de Milat Kilisesi'ne ve İsrail ile Filistin'e ayıran duvarların Filistin tarafında, Beytüllahim'de Aida mülteci kampına da ziyarette bulunacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG