Erişilebilirlik

Amerika Yabancı Militanlar Konusunda Suriye'yi Uyardı


Washington Şam hükümetinden açık olarak, yabancı militanların Suriye toprakları üzerinden Irak’a geçmesini engellemesini istedi. Son birkaç aydır yabancı militanların Suriye sınırı üzerinden Irak’a girişinde önemli ölçüde azalma olsa da, son günlerde bu geçişlerin yeniden arttığı bildiriliyor.

Geçen hafta Şam’a giden Amerikalı yetkililer, Arap militanların sınırdan Irak’a geçişini engellemesi konusunda Suriyeli yetkililere çağrıda bulundu. Obama yönetiminin dün doğruladığı bu temaslarda, militanların Irak’ta son dönemdeki intihar saldırılarına karıştığı vurgulandı.

Yabancı militanların Suriye üzerinden Irak’a geçişi 2007 yılı ortalarında doruğa ulaşmıştı. Bu durum Amerika ve Suriye ilişkilerini geren en büyük unsurlardan biri oldu.

Washington Post gazetesine göre Amerikalı yetkililer, bu yıl başında militanların kaçak girişlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini, ama geçen ay 20 kadar militanın sınırı geçtiğini bildirdi. Gazete, Nisan ayında iki Tunuslu teröristin Irak’a kaçak girdikten birkaç gün sonra bombalı intihar saldırılarına karıştığını yazıyor. Sayısı hızla artan bombalı saldırılardan El Kaide sorumlu tutuluyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly, bu sorunu, geçen hafta Şam’a giden Ortadoğu işlerinden sorumlu Bakan Yardımcı vekili Jeffrey Feltman ve Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu uzmanı Daniel Shapiro’nun Suriyeli yetkililere ilettiğini açıkladı. Suriye üzerinden Irak’a geçen yabancı militanlarla ilgili derin kaygılarının devam ettiğini söyleyen Kelly, bu sorunla ilgili olarak daha kararlı davranması, Şam havaalanına giriş yapan yabancıları daha iyi denetlemesi, Irak sınırında güvenliği artırması ve Bağdat hükümetiyle daha fazla işbirliği yaparak, militanların kendi topraklarında gizlenmesini önlemesi gibi konularda, Suriye hükümetine sürekli çağrıda bulunduklarını belirtti.

Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus ve Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno da bir süre önce benzeri kaygıları dile getirdi. Ancak iki komutan da Suriye hükümetini doğrudan suçlamadı.

Obama yönetimi göreve geldiğinden bu yana Suriye’ye diplomatik olarak daha yakın davranmaya başladı. Washington Şam hükümetinden İran’a daha mesafeli davranmasını ve Lübnan’daki Hizbullah’la Filistinli Hamas örgütüne verdiği destekleri kesmesini istiyor.

Feltman ve Shapiro son iki ay içinde Şam’a ikinci kez gitti. İki diplomatın çabaları sonuç verirse, Amerika’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’ın da Suriye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Ama ne Mitchell’ın olası Şam ziyareti, ne de Suriye’nin Amerikan taleplerini yerine getirdiği yönünde henüz bir işaret alınamadı. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad geçen hafta Şam’a gittiğinde iki ülke arasındaki ittifak bir kez daha vurgulandı.

Başkan Obama, geçen hafta sonunda Suriye’ye uygulanan ekonomik yaptırımları bir yıl daha uzattı. Yaptırımlar 2003’te, eski Başkan Bush döneminde başlatılmıştı.

XS
SM
MD
LG