Erişilebilirlik

Jones: 'Afganistan'da Hava Operasyonları Devam Edecek'


Amerika Ulusal Güvenlik başdanışmanı, sivil ölümleriyle ilgili şikayetlere rağmen Afganistan’daki hava operasyonlarını durdurmayacaklarını bildirdi.

ABC televizyonuna demeç veren James Jones, “Amerikan askerleri Taleban militanlarıyla elleri bağlı olarak savaşamaz” dedi.

Geçen hafta Farah ilinde düzenlenen hava saldırısında 100’ü aşkın sivilin ölmesinin ardından Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerika’dan hava saldırılarına son vermesini istemişti.
Amerikan ordusu, Afgan yetkililerle ortaklaşa yürüttükleri soruşturmanın sonucunun, Taleban militanlarının sivilleri kalkan olarak kullandığını gösterdiğini açıkladı. Askeri yetkililer, ölülerin soruşturma ekibi gelmeden önce gömülmesinden dolayı kesin ölü sayısını da doğrulayamadı.

Emekli Orgeneral Jones, Afganistan’da sivillerin ölmesini azaltmak için çabalarını iki misli artırma sözü verdi.

Taleban militanlarının güney Asya bölgesinde yarattığı tehdit hakkında görüş birliği giderek artıyor. Geçen hafta Başkan Barack Obama Taleban’ın örgütlendiği Afganistan ve Pakistan’ın liderleriyle Washington’da görüştü.

Güney Asya ve Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus Taleban’ın Pakistan’ın varlığını tehdit ettiği ve mutlaka durdurulması konusundaki görüşbirliğinin giderek kuvvet kazandığını söyledi.

Fox Haber televizyonunda konuşan Petraeus, Taleban’ın yenilgiye uğratılması konusunda Pakistan ulusuna güçlü bir inanç ve bilincin hakim olduğunu belirtti. Orgeneral, “Halk, etkili bir biçimde hızla harekete geçilmesini istiyor” dedi.

Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari de, halkının bu konudaki inancının sağlam olduğunu belirtirken, tehlikenin sadece ülkesini değil tüm dünyayı da kaygılandırması gerektiğine işaret etti. Zerdari Beyaz Saray’daki zirvenin ardından NBC televizyonunda şöyle konuştu. Zerdari, "Dünya bunun 21’incı yüzyılın karşımıza çıkarttığı bir görev olduğunu anlamalıdır. Bu yeni bir savaştır,” dedi.

Aynı televizyon kanalına demeç veren Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de, yeni Pakistan lideri Zerdari’ye bir önceki Devlet Başkanı Pervez Müşerref’ten daha fazla güven duyduğunu söyledi. Karzai, “Washington’da çok iyi görüşmeler yaptık. Yeni adımların atıldığını ve bunların uygulandığını görmek isteriz. Artık eskisinden çok daha emin ve çok daha fazla umutluyum,” diye konuştu.

Afganistan Devlet Başkanı askeri operasyonlar sırasında çok fazla sivilin öldüğüne işaret ederek bu operasyonların durdurulmasını istedi. Ancak Amerikalı yetkililer bu isteği kabul etmedi.

XS
SM
MD
LG